Inimă de cerneală. Trilogia Lumea de cerneală (Vol. 1) HCAcesta este volumul I din seria de romane „Lumea de cerneală”, o carte închinată cuvintelor și puterii acestora. Cum ar fi dacă prin lectură ai putea trezi la viață, aduce în lumea ta sau omorî o ființă, un om?… M-a pus pe gânduri, iar episodul cel mai greu de uitat, pentru mine, a fost acela când Capricorn este omorât de o umbră cu ajutorul unui pasaj citit cu voce tare. Mi-a plăcut această carte în care numeroase personaje țes relații complexe, un roman „fantasy” care îmi amintește cumva de serialul „A Series of Unfortunate Events”, deoarece povestea este la fel de tristă și de încărcată pe alocri și răul din poveste se aseamănă cu Capricorn.

Într-o noapte, în fața casei lui Meggie, fiica unui legător de cărți (Mo), apare Deget-de-praf,  o cunoștință cel puțin bizară a tatălui ei, care îl va pune pe Mo pe drumuri. Spionându-i, fata află că un răufăcător, Capricorn, asemuit  chiar cu diavolul, pătrunsese în lumea lor. Fata, tatăl ei și jongleurul cu foc pleacă toți trei spre o mătușă, Elinor, căreia Mo dorește să îi încredințeze o carte aparent banal legată, „Inimă de cerneală”, pe care Capricorn o dorește însă intens.

În timp ce Meggie urmărește încântată un spectacol de jonglerii cu foc ținut de Deget-de-praf, alături de jderul său, Furișu, tatăl fetei e răpit de oamenii lui Capricorn, prilej pentru ca jonglerul să îi dezvăluie fetei o parte din ițele unei grozave povești secrete. Tatăl lui Meggie se pare că era nu doar un pătimaș cititor, ci și un extraordinar cititor cu voce tare, ale cărui inflexiuni puteau trezi la viață personajele din alte cărți care, astfel, erau transportate în lumea cititorului. Așa pătrunsese personajul negativ al cărții pe care doreau să o ascundă, Capricorn, în lumea reală, și tot așa Deget-de-praf și jderul său Furișu. Dar puterea de a scoate ființe și obiecte din cărți se plătește cu prețul unei vieți de pe pământ (nu mureau, dar se trezeau personaje în carte, ceea ce s-a întâmplat și cu mama lui Meggie, când fata avea nici doi ani). Bineînțeles, Capricorn își dorește cartea pentru a face ca, prin lectură, să fie aduși în lumea modernă și acoliții lui, de aceea caută să captureze toate exemplarele tipărite și, pe deasupra, pe Mo care are talentul de a le trezi la viață (un talent greu de controlat totuși, veți vedea citind de ce…). Tot citind fusese scos din carte și Basta, aghiotantul lui Capricorn, la fel de crud, iar apoi, într-o lectură de probă ordonată de Capricorn, dintr-un pasaj întâmplător al celor 1001 de nopți, un tânăr, Farid, care va deveni ucenicul lui Deget-de-praf. Între timp, Deget-de-praf, Elinor și Meggie încearcă să îl salveze pe Mo din mâinile lui Capricorn și reușesc să fugă din satul în care erau ținuți captivi. Mo știe însă că scăpare nu are, de aceea încearcă să îl găsească pe Fenoglio, autorul cărții, care se va dovedi fascinat și de îndemânarea de cititor a lui Mo, și de personajele pe care el însuși le-a creat (nu la fel de fericit de întâlnire este Deget-de-praf, care în cartea scrisă de Fenoglio ar fi trebuit să moară de mâna lui Basta!).

Basta reușește să le dea de urmă și îi răpește și amenință cu moartea: doar Fenoglio nu se teme, pentru că el credea că, dacă îl omorau, ar fi murit și personajele, fiindcă el le-a născocit. De aceea, sunt din nou întemnițați de Capricorn, prilej ca să aflăm două lucruri extrem de importante: mama lui Meggie trăiește și a fost readusă în lumea ei reală, dar e lipsită de voce, iar Meggie a moștenit talentul de cititor cu voce tare al tatălui ei. De acest lucru vrea să profite Capricorn, ca să atragă „un prieten” din carte (ultimul exemplar rămas!), pe nume Umbra, un nemilos ucigaș care transformă pe oricine în cenușă. Meggie descoperă că poate returna citind personaje în carte, ceea ce îl determină pe Fenoglio să încerce să scrie o pagină de poveste, să modifice și să amplifice un mic fragment din „Inimă de cerneală”, sperând să se poată folosi de Umbra scoasă din carte pentru a-l omorî pe Capricorn. Mo reușește să scape din temnița lui Capricorn, dar nu va fugi din sat, pentru că vrea să își salveze fiica și, astfel, devine parte a unui complot. Capricorn, furios, încearcă să îi execute pe ceilalți, iar Mo și Farid incendiază casa acestuia, profitând de neatenția generală din timpul execuției. În acest timp, Meggie citește cu voce tare pasajul scris de Fenoglio și află că planul lor funcționează: Capricorn este omorât de Umbră care moare la rându-i, eliberând însă mulți oameni care vor deveni noii locuitori ai satului. Din păcate, Basta și mama lui Capricorn vor reuși să scape și se fac nevăzuți. Meggie, mama ei și Mo se duc să locuiască la Elinor, iar Deget-de-praf ia drumul rătăcitorilor, cu Farid alături.