minunea-cover_huge.jpg

MINUNEA – o lecție de viață

“Minunea” este o carte fascinantă din toate punctele de vedere. Romanul este recomandat tuturor categoriilor de vârstă, fiind o invitație la reflecție atât pentru copii cât și pentru vârstnici.

Această carte mi-a atins multe corzi sensibile transmițându-mi lucruri valoroase, precum acela de a nu-l judeca pe aproapele nostru după înfățișare sau, mai precis, doar după aspectul fizic. Avem tendința de a percepe oamenii după felul în care arată, deși în realitate omul adevărat sălășluiește în interior. Prin urmare, la un om nu contează atât de mult cum arată în exterior, ci pe dinăuntru.

Povestea este a unui băiat, pe nume Auggie, care s-a născut cu mai multe malformații în zona feței. Încă de la momentul venirii sale pe lume a fost nevoit să treacă prin intervenții chirurgicale repetate.

Din clasa a V-a Auggie începe să frecventeze cursurile unei școli normale, unde însă are de suferit de pe urma discriminărilor din partea colegilor săi.

La finalul anului școlar lui Auggie i se acordă premiul „Beecher”. A fost momentul în care copiii au început să-și dea seama că au greșit cu privire la comportamentul față de colegul lor.

Mesajul acestei cărți este unul simplu și profund : „Nu judeca (o carte) un om după (copertă) chip!”.

Sferlea Irina – Șc. Gimnazială „Oltea Doamna” Oradea