Karl May a fost autorul favorit al lui Albert Einstein. El este una dintre figurile centrale ale culturii germane. Biografia lui aparține și ea legendei. Karl May s-a născut într-o familie cu 14 copii, în anul 1842, dintre care 9 au murit la câteva luni după naștere. Până la 5 ani este nevăzător, dar dorește să devină dascăl. Se apucă să fure și ajunge la închisoare. Acolo citește și se hotărăște să devină scriitor.

Winnetou” este un roman de aventură îndrăgit de mulți cititori. Este vorba despre un german care merge în America pentru a își încerca norocul în găsirea banilor. La început este meditator de limba germană. Ajunge să lucreze în vest la construirea unei căi ferate. Sam Hawkens, un faimos westman, îl ajută pe povestitor să devină și el un westman. Povestitorul pune prima oară mâna pe o pușcă și nimerește ținta, se întâlnește cu un cal de neîmblânzit într-o herghelie și îl îmblânzește din prima. Mai face multe lucruri vitejești, dar vă las pe voi să le aflați.

Pieile Roșii (Indienii) nu doresc ca trenul să treacă prin ținuturile lor. Indienii îi avertizează pe lucrători să plece, dar ei nu doresc. Fac un șiretlic care se va întoarce împotriva lor. Oare va reuși eroul nostru să scape din mâinile Indienilor?

(Ianul Matei, clasa a V-a, Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr”, Sibiu)