Str. Titu Maiorescu, nr. 5, Cluj, 400075
Numarul de cont: RO87BRDE130SV08210281300, BRD Cluj
Cod fiscal/(CNP-persoana fizica): CUI 13855213
Tel./fax 0264-443047
e-mail: office@anpro.ro
www.anpro.ro

LECTURIADA ELEVILOR 2024
NEVOIA DE MIRARE ȘI ÎNTREBARE

decembrie 2023- decembrie 2024

https://www.facebook.com/groups/1990804990946055
https://www.facebook.com/consilierdelecturaANPRO
http://www.lecturiadaelevilor.anpro.ro/

REGULAMENT

  1. DATE GENERALE

Lecturiada este un concurs tematic interdisciplinar, cu accent pe multiliterație plus o Școală de vară. Programul se desfășoară pe parcursul unui an calendaristic on-line și „față în față”, cu o etapă locală și una națională. Probele din etapa locală au loc între februarie și iunie 2024, iar etapa națională (Școala ucenicilor solomonari ai lui Solomon Marcus), la care, după evaluarea proiectelor și portofoliilor înscrise pentru probe, participă cei admiși (un elev însoțit de profesorul coordonator) va avea loc la Cluj între 2 și 6 septembrie 2024.
Precizăm că lecturiadele sunt concursuri tematice deschise la care poate participa orice elev între 6 și 18 ani și oricâte cercuri/ateliere/cluburi de lectură dintr-un judeţ, localitate sau chiar din aceeaşi şcoală din România și Republica Moldova. Mai mult, elevii/ cercurile/ cluburile/ atelierele de lectură și scriere pot participa la una, două sau chiar la toate secțiunile.
Deși numite concursuri, accentul nu se pune atât pe spiritul de competiţie, cât pe împărtăşirea unor experienţe de multiliterație cu rol formator şi pe crearea sentimentului de apartenenţă la aceeaşi comunitate de cititori.

  1. BIBLIOGRAFIE LECTURIADA 2024

Solomon Marcus, 10 nevoi umane, Editura Spandugino, 2015.
Liviu Papadima, Un decalog sau mai multe, Editura Spandugino, 2016.
Keri Smith, Cum să fii explorator al lumii în care trăiești, Editura Paralela 45, Pitești, 2013.
Jurnal de ucenic explorator, supliment la „Consilierul de lectură, nr. 4/2023.
https://www.artline.ro/Cabinetul-de-curiozitati-39714-1-n.html
https://www.sothebysinstitute.com/news-and-events/news/cabinets-of-curiosities-and-the-origin-of-collecting
https://en.wikipedia.org/wiki/Cabinet_of_curiosities

Cabinet of Curiosities and Impossibilities

Dosarul Dilemei Vechi nr. 1008 din 3 august – 9 august 2023/Colecții și colecționari
https://dilemaveche.ro/sectiune/tema-saptamanii/prizonier-in-propria-colivie-de-aur-2288788.html#google_vignette
https://dilemaveche.ro/sectiune/tema-saptamanii/colectionarii-de-clipe-2288803.html

III. FORME/SECŢIUNI/PARTICIPANŢI/CALENDAR

  1. CITEȘTE CU MINE! (Luna cititorilor, februarie 2024)

Concurs de proiecte deschis grupurilor de elevi (școli, clase, cercuri/cluburi)
Tema: AUTORUL MEU DE SUFLET
Aflată la ediția a V-a, activitatea, pregătită pe Facebook de la începutul lunii februarie, va avea loc în 15 februarie, de Ziua națională a lecturii.
Cei care au lucrat sub formă de proiect, își pot înscrie proiectele pentru admiterea la Școala solomonarilor.
Condiții:
a. completarea formularului de înscriere care presupune și completarea unii chestionar privind interesele de lectură;
b. pentru participarea la concurs se va trimite o prezentare (4000-5000 de semne/circa 1 pagină – o pagină și jumătate) a digiproiectului care va conține: titlul, scopul, obiectivele, etapele, descrierea activității principale, feedback și evaluare, promovare media și ecouri; b. obligatoriu, prezentarea link-ului la care se pot viziona dovezile.
Termen pentru înscrierea la etapa națională: 15 iulie 2024

  1. DIGIEVENIMENTE (februarie-aprilie 2024)

Secțiune deschisă tuturor grupurilor de elevi (școli, clase, cercuri/ cluburi).
Pe parcursul anului vor fi promovate pe grupul de Facebook al Lecturiadei și pe pagina „Consilierului de lectură” diverse evenimente legate de carte și lectură: DE LA MARȚIȘOARE/CĂRȚIȘOARE LA NESUPUSELE, 1-8 martie; ZIUA POEZIEI, 21 martie; ZIUA INTERNAȚIONALA A AUTORILOR DE CARȚI PENTRU COPII ȘI ADOLESCENȚI, 2 aprilie; ZIUA INTERNAȚIONALA A CARȚII, 23 aprilie.
În cazul în care activităților li se dă mai mare amploare și sunt organizate sub formă de proiecte, elevii și „consilierii lor de lectură” își pot înscrie (digi)proiectele pentru etapa națională. Condițiile pentru înscriere sunt identice cu cele de la concursul „Citește cu mine”.
Termen pentru înscriere la etapa națională: 15 iulie 2024

  1. DIGISCRIERE (mai-iunie 2024)

Secțiune deschisă tuturor elevilor cu vârsta cuprinsă între 6-18 ani care activează sau nu în cercuri/cluburi/ateliere de lectură.
Tema acestui an este: ZIUA IN CARE M-AM NĂSCUT (texte scrise – narațiuni, eseuri, poeme, jurnale, scenete etc.), urmate de transpunerea lor în alt limbaj − podcasturi, bandă desenată, povestire grafică, animații, scheci, booktrailere etc.
Condiții:
a. textul va avea cel mult 500 de cuvinte
b. concurentul va însoți textul cu o scurtă autoprezentare (50 de cuvinte)
c. obligatoriu va completa prezentarea scrisă cu transpunerea ei într-un limbaj digital, postând în prezentare link-ul unde se poate viziona.
Termen pentru înscriere: 15 iulie 2023

  1. DIGIPORTOFOLII/ (februarie-iulie 2024)

Secțiune deschisă atât individual cât și celor care activează în cercuri/ cluburi/ ateliere de lectură.
Tema: COLECȚII ȘI COLECȚIONARI
Proba constă dintr-un JURNAL DE BORD care va conține descrierea etapelor proiectului (crearea la nivel de școală a unui cabinet de curiozități (de la documentare, concepere, realizare, lansare până la impact, ghidaj, ecouri etc.). Jurnalul de bord înscris pentru admintere va conține  link-urile aferente ca dovezi ale activităților.
Termen pentru înscriere: 15 iulie 2024

  1. CITITOR DE ȘAPTE STELE (februarie-august 2024)

Secțiune individuală deschisă tutror elevilor de la 6 la 18 ani.
Concurs de recenzii, cronici de carte postate pe Cărși de Top, pe site-ul Lecturiadelor.
Termen pentru înscriere: 15 august 2024

IV. ÎNSCRIEREA ÎN CONCURS

Se va face prin completarea formularului de înscriere de pe site-ul lecturiadei (http://www.lecturiadaelevilor.anpro.ro/) în funcție de secțiune și de datele specificate pentru fiecare secțiune. Nota bene: încărcarea materialelor (a. acordul cu semnătura părinților cu privire la prelucrarea datelor personale în format PDF; b. protocolul de colaborare ANPRO (facultativ); c. materialele înscrise în concurs se încarcă în bloc într-un fișier arhivat.
Proiectele se înscriu cu titlul propriu și NU cu nu cu cel al secțiunii!

V. EVALUAREA

Se va face la două niveluri și în două etape. În prima etapă se vor evalua proiectele și portofoliile înscrise în concurs pentru a se stabili „admișii” la etapa națională. În a doua etapă se vor stabili premiile și mențiunile pentru participanții cei mai merituoși la probele impuse pe parcursul desfășurării activităților din faza națională.
Juriul pentru admiterea la Școala solomonarilor va fi alcătuit din redactorii revistei „Consilierul de lectură” și profesori și elevi din școlile partenere. Președinta juriului va fi scriitoarea Simona Antonescu.
Materialele produse pentru secțiunile lecturiadei vor fi evaluate separat de fiecare membru al juriului. Criteriile de evaluare vor viza următoarele aspecte: 1. respectarea condiţiilor impuse prin regulament referitoare la scop, conţinut şi formă; 2. credibilitatea/ autenticitatea materialelor; 3. adecvarea și varietatea produselor media; 4. calitatea documentării/ utilizarea corectă cu respectarea drepturilor de autor a surselor; 5. adecvarea activităților la specificul publicului ţintă; 6. capacitatea de a evalua corect impactul proiectului asupra grupului căruia i se adresează atât la nivel cantitativ, cât şi calitativ; 7. originalitatea (la nivel tematic, structural și estetic, tehnologie: alegerea titlurilor, inserarea imaginilor/fotografiilor, tehnoredactarea, utilizarea aplicațiilor etc.); 8. coerenţa şi coeziunea atât la nivel global, cât şi la nivelul fiecărui material în parte; 9. capacitatea de persuasiune – atât la nivelul colegilor, cât şi la nivelul juriului; 10. expresivitatea şi corectitudinea limbajului.
Criteriile pentru premiile acordate în urma activităților desfășurate la Școala solomonarilor vor fi stabilite de consilierii de lectură participanți.
Câteva precizări: 1. Evaluarea va fi una de ordin calitativ. Ne interesează în egală măsură procesul realizării produselor, consemnat în prezentări sau jurnale de bord („naşterea” ideii, etapele prin care trece până la realizarea concretă şi prezentarea rezultatelor) şi produsul, pe care îl dorim cât mai autentic; 2. În al doilea rând, specificăm că în cazul proiectelor și portofoliilor avem de-a face cu activități comune ale cercului/clubului. Prin urmare, vom urmări performanţele întregului grup care pune în practică o idee – cu alte cuvinte colaborarea între membrii echipei, repartizarea judicioasă a sarcinilor, contribuția la redactarea materialelor, promovarea, evaluarea etc.; 3. Materialele tehnoredactate neglijent, cu greşeli de ortografie şi de exprimare sau care nu vor fi scrise cu caractere româneşti (cu diacritice) vor fi eliminate din concurs.

VI. ANUNȚAREA REZULTATELOR ȘI PREMII

  1. Elevii (fie individual, fie reprezentanți ai cercurilor/ cluburilor/ atelierelor) care se disting la probele concursului vor putea obține premii (5 premii la concursul „Citește cu Mine! Autorul meu de suflet; b. 8 premii pentru proiectele desfășurate în cadrul digievenimentelor; c. 8 premii la concursul de scriere creativă; 8 premii pentru concursul de portofolii: 2 premii laconcursul de recenzii) care echivalează cu obținerea unui loc la Școala solomonarilor 2024.

Lista finaliștilor primelor patru secțiuni se va publica pe site-ul Lecturiadei pe pagina Admiși (https://www.lecturiadaelevilor.anpro.ro/admisi-2024/), pe pagina de facebook a Lecturiadei 2024 și pe www.anpro.ro/secțiunea cercuri de lectură, pe blogul Liceului Teoretic ELF în 10 august 2024, iar pentru secțiunea Cititor de șapte stele rezultatele se vor anunța în 20 august 2024.

  1. Proiectele, portofoliile premiate precum și volumul cu lucrările selectate la concursul de scriere creativă vor fi postate pe site-ul Lecturiadelor.
  2. Materialele trimise vor fi valorificate ca exemple de bune practici în publicațiile ANPRO.
  3. Toţi participanţii elevi la etapa naţională vor primi o „diplomă de merit” din partea organizatorilor, iar coordonatorii lor vor obţine un certificat eliberat de ANPRO prin care li se atestă un stagiu de formare de 40 de ore pe probleme de multiliterație în cadrul programului „Cercuri de lectură” ANPRO. Toți participanții vor primi premii în cărți din partea Editurii ART.
  4. La solicitare, vom elibera școlilor partenere o adeverință prin care atestăm participarea la Lecturiada 2024.

VII. ȘCOALA SOLOMONARILOR LUI SOLOMON MARCUS

Întâlnirea premianților/admișilor. 2-6 septembrie 2024, Cluj
Școala din acest se va organiza în parteneriat cu Asociația Da’dece și Biblioteca județeană Octavian Goga și Editura ART.
Organizată sub forma unor ateliere de scriere/ lectură/ ilustrare/documentare, la care vor participa elevii împreună cu profesorii lor, școala va avea ca scop producerea unui kit de prezentare și utilizare eficientă a condițiilor oferite cititorilor de Biblioteca Octavian Goga. Școala se va încheia cu prezentarea și aplicarea kitului realizat de participanți pe grupuri de vizitatori. În holul bibliotecii se va organiza o expoziție cu produse (idei, proiecte, jurnale de lucru, ilustrații etc.) realizate pe parcursul activităților.
Vom oferi premii și mențiuni individuale elevilor care s-au distins la activitățile desfășurate pe parcursul celor cinci zile.

VIII. FOLLOW UP. DISEMINARE. MULTIPLICARE. septembrie-decembrie 2024

Activitățile de diseminare vor începe cu 8 septembrie, de Ziua literației, și vor continua până la sfârșitul anului 2024 prin activități specifice „față în față” și online. Multiplicarea se va realiza prin crearea unor kituri răspunzând necesităților locale: biblioteci școlare, case memoriale etc.

Despre organizatori:

  • Lecturiadele elevilor sunt partea cea mai dinamică a programului „Cercuril de lectură” inițiat în 2004 de ANPRO – Asociaţia Profesorilor de Limba şi Literatura Română „Ioana Em. Petrescu”, program cu o latură aplicativă și cu una de cercetare didactică a lecturii/ scrierii în școală. Aflate la ediția a 15-a, în timp, Lecturiadele și-au dobândit statutul de program de multiliterație cu deschideri inter- și transdisciplinare, desfășurat la nivel national.
  • Creativitatea este una din valorile fundamentale ale Liceului Teoretic Elf, instituție cu peste 20 de ani vechime. În afară de rezultatele academice foarte bune, elevii de la Elf au o experiență remarcabilă în conceperea și punerea în practică a unor proiecte culturale inter- și transdisciplinare de anvergură ca: ZZOOM, Blue și Zbor, DOR.
  • Școlile partenere (Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu din Cluj, Liceul Gelu Voievod din Gilău și Liceul Petru Maior din Gherla sunt unități școlare reprezentative pentru județul Cluj.

 Pentru întrebări şi informaţii suplimentare puteți accesa Contact pe platforma concursului. http://www.lecturiadaelevilor.anpro.ro/contact/
Vă invităm să urmăriți regulat grupul de blogul Liceului Teoretic ELF, grupul de Facebook Lecturiada elevilor precum și site-ul lecturiadelor.

Organizatorii