Traducator(i): Iuliana Oprina
Editura: Editura Polirom
Colectia: Junior
Anul aparitiei: 2022

reflectă aspecte interiore ale creatorilor și le imprimă cititorilor o serie infinită de libertăți.

Romanul ,, Strania bibliotecă,, de Haruki Murakami m-a purtat în labirintul ficțiunii unde i-am întâlnit cu teamă și neîncredere pe Omul Oaie, bătrânul bibliotecar ciudat și băiatul-cititor ( cu care m-am identificat la orice pas, mergând laolaltă cu sufletul în adâncul periculos al bibliotecii întunecate).

Volumul de doar 104 de pagini a apărut în anul 2022 la Editura Polirom Junior și este adecvat copiilor cu vârste între 10 și 16 ani.

În timp ce se întorcea de la școală, tânărul erou al cărții se întreba cum se colectau impozitele în Imperiul Otoman. Cu acest gând străfulgerător, se îndrepta spre biblioteca municipală să caute un răspuns. L-a întâmpinat un bătrân dubios, care l-a condus în subsolul bibliotecii, un spațiu asemenea unui labirint. Acolo s-a întâlnit cu Omul Oaie și cu o Fata foarte frumoasă care vorbea prin gesturi. Oare va putea protogonistul nostru să mai iasă din labirint?

Povestea stranie, după cum aflăm încă din titlu, este mai mult decât întâmplare neobișnuită a unui băiat care ajunge la bibliotecă și încearcă apoi să iasă cât mai repede pentru a nu întârzia acasă unde era așteptat de mama sa. Este o narațiune încărcată de simboluri, fantastică, care ne dezvăluie propriile temeri și dorința de cunoaștere. Vizitarea bibliotecii și coborârea la subsol, înaintarea pe fiecare culoar întunecat echivalează cu deciziile pe care le luăm în viață, mai mult sau mai puțin insipirați. Băiatul-cititor, deși ezită și se teme, se lasă condus de bătrânul bibliotecar mofluz și ofensat de dorința lui de a se retrage.

Cartea lui Murakami este plină de suspans și de simboluri ce invită cititorii la o amplă dezbatere.