În contextul medical trăit astăzi parcă mai acut ne întrebăm: Ce reprezintă moartea? Ce se întâmplă după ce murim? Există viață veșnică? E posibil să obținem prin diferite modalități nemurirea? De-a lungul timpului, oameni de știință, scriitori, filosofi, scenariști și nu numai au încercat să răspundă acestor întrebări, imaginându-și universuri și societăți create cu ajutorul supertehnologiei, în care ființele umane pot alege sau pot fi selectate în vederea imortalității.
Așa am ajuns să-l citesc pe Bogdan Suceavă, scriitorul român care dezvoltă în romanul Vincent nemuritorul această problematică a morții, a imortalității, prezintă implicațiile, dar și consecințele unui experiment de prelungire a vieții printr-un transfer pe modul electronic, datorită tehnologiei de ultimă generație.
Acțiunea este plasată în anul 2036, în Los Angeles, iar protagonistul Vincent Carsley, de 39 de ani, căsătorit cu Elsa, cu care are un băiat de 9 ani trăiește o dilemă: de curând a fost diagnosticat cu o formă severă de cancer și nu mai are mult de viețuit, astfel încât, în scurt timp el trebuie să decidă dacă optează sau nu pentru programul „Spring After Winter”, un program inovativ ce permite transferul pe un suport electornic a intelectului uman.
Emisiunea Tv pe care o urmărește Vinny la începutul romanului, de-a lungul mai multor seri, este menită să familiarizeze cititorul cu toate consecințele unui astfel de transfer, dar și cu o serie de concepții filosofice și religioase despre trup și suflet. Descoperim, alături de personaj, opinii contradictorii ca, de exemplu cea a monseniorului Francisc, care crede că prin acest program: „ființa umană își periclitează șansele de salvare, de mântuire și de iluminare” sau cea a reverendului Michael Kolk, care îi îndeamnă pe toți să fie mai receptivi față de această oportunitate.
Dar nimic nu te poate pregăti pentru despărțirea fizică de cei dragi. Deși la început crede că „sunt întreg, că nu-mi lipsește nimic, că nu a fost nimic uitat în urmă…nu am sentimentul că mi-am pierdut trupul sau că trupul meu și-a pierdut intelectul sau sufletul sau cum l-or fi numind ei, nu am acel sentiment de despărțire..” toțuși va reuși Vincent, în cele din urmă, să mențină o legătură de durată cu soția sa, cu Robert, fiul lor, după trecerea în neființă? Este lumea digitală una perfectă, fără ilegalități? Vindecă tehnologia frica de moarte? Sunt întrebări la care scriitorul român încearcă să răspundă prin povestea lui Vinny și prin care descoperim că viața digitală, pe care deja o experimentăm, creează propriii monștri. Bianca Andreea Miruna, Damian, clasa a 10-a, Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, Galați
Comentarii recente