Tomie (Complete Deluxe Edition) - Junji Ito

Tomie, de Junji Ito

Lovin Ioana-Alecsandra
Clasa a XI-a H
Colegiul Național “
Vasile Alecsandri” Bacău
Cercul de lectură LecturA
șii

„Tomie” este o manga scrisă și ilustrată de Junji Ito, cunoscut pentru stilul său distinctiv de horror și suspans, fiind supranumit maestru al genului horror și al ilustrațiilor pe măsură. Aceasta conține o serie de povestiri scurte care se concentrează în jurul personajului eponim, Tomie Kawakami, o tânără extrem de frumoasă și misterioasă care provoacă o obsesie morbidă în rândul bărbaților și este capabilă să se regenereze după ce este ucisă și care reprezintă tipul de femme fatale.

Una dintre caracteristicile remarcabile ale cărții „Tomie” este abilitatea lui Junji Ito de a construi o atmosferă înfricoșătoare și de a transmite o senzație de disconfort în cititor. Prin ilustrațiile sale detaliate și nararea abilă, el reușește să creeze o senzație de suspans și de neliniște în timp ce explorează teme precum obsesia, posesiunea și deformarea frumuseții.

Personajul Tomie este unul captivant și enigmatic, cu un magnetism tulburător. În fiecare povestire, Junji Ito dezvăluie mai multe aspecte despre natura sa ciudată și puterea sa asupra celor din jur. Cititorii sunt atrași în intrigile întunecate și perverse în care Tomie este implicată, fiind ținuți în suspans și întrebându-se ce va urma. Arta lui Junji Ito este impresionantă și tulburătoare, cu ilustrații detaliate și înfricoșătoare. El utilizează adesea elemente de corpuri deformate, imagini grotesce și expresii faciale distorsionate pentru a transmite senzația de groază și de disconfort, acestea constituind semnătura stilului său.

Tomie se comportă ca un succubus (demon feminin suprasexualizat, ce apare în legendele medievale și despre care se spune ca ar fi o apariție fantomatică trimisă pentru a stârni apetitul sexual al unui bărbat), posedând o putere nedezvăluită de a face orice bărbat să se îndrăgostească de ea. Prin simpla ei prezență sau prin manipulare psihologică și emoțională, ea îi împinge pe acești oameni la o furie intensă, posesivă, care deseori duce la acte brutale de violență. Bărbații se omoară între ei din cauza ei, iar femeile sunt și ele conduse la nebunie – deși există unele care sunt suficient de puternice pentru a-i rezista. Fiecare poveste prezintă diverse personaje care o întâlnesc pe Tomie în numeroasele ei forme (adesea hidoase), unele dintre ele având propriile lor arcuri sau revenind în capitole ulterioare. Abilitățile regenerative ale lui Tomie (alimentate parțial de canibalism și asimilare) sunt, de asemenea, prezentate: în afară de faptul că se recuperează rapid din răni îngrozitoare și aparent mortale, ea se poate replica pe sine, germinând în mod nenatural din orice parte a corpului ei, fie că este vorba de membre tăiate, organe sau chiar sângele ei vărsat. Radiațiile îi accelerează procesul de vindecare/regenerare. Celulele ei sunt, de asemenea, capabile să transforme o victimă într-un Tomie prin intermediul unui transplant de organe, așa cum este prezentat într-un capitol al cărții.

Recomand „Tomie” celor care apreciază poveștile de horror psihologic și atmosfera întunecată. Cu toate acestea, este important de menționat că seria conține scene și imagini explicite, care pot fi deranjante pentru unii cititori sensibili; pentru iubitorii de horror și elemente de suspans, Junji Ito va fi cufărul vostru de lecturi.