“Tatuatorul de la Auchwitz”, de Heather Morris
Un nume sumbru pentru o carte, aș putea spune. Un nume sumbru în spatele căruia se ascunde o poveste de supraviețuire, în care umanitatea se află la cel mai josnic nivel și firul subțire al existenței este prins în mâinile unor oameni diabolici.
Tatuatorul de la Auschwitz se bazează pe povestea din spatele unuia dintre cele mai puternice simboluri ale Holocaustului: numerele verzi-albăstrui tatuate pe brațele prizonierilor. Rupt din sânul familiei și adus la Auschwitz, tânărului Lale i se oferă ocazia de a fi Tätowierer. Deși este dureros pentru el să-și rănească semenii și vede acest act ca pe unul de profanare, Lale înțelege că aceasta ar putea fi singura lui șansă la supraviețuire. De la masa la care lucrează, nu i se permite să ridice capul sau să intre în vorbă cu prizonierii. Dar într-o zi, surprinde privirea unei fete, al cărei nume îl va afla în urma unor mari eforturi: Gita.
Nu pot continua cu descrierea cărții, căci asta ar însemna să stric suspansul care se naște citind-o. Este o carte brutală ar spune unii, căci descrie ororile petrecute de prizonierii celebrului Auschwitz, însă lumea creată de autoare combină perfect povestea de dragoste a doi oameni ce împărtășesc aceeași suferință cu adevărul dur din spatele nazismului.
Aceasta a ajuns să fie cartea preferată și aș recomanda-o chiar și celor care nu sunt pasionați de tema respectivă. Am trăit fiecare moment alături de personaje și am pătruns adânc în universul creat, descoperind tainele istoriei și povestea unui om, unui erou chiar, ce și-a propus să supraviețuiască infernului.
„Tatuatorul de la Auschwitz”, de Heather Morris, Editura Humanitas, Colecția „Raftul Denisei”, București, 2018
Sofia Deaconeasa, Clasa a IX-a, C. N. „Mircea cel Batran”, Rm. Valcea
Comentarii recente