Ungureanu Daiana, clasa a IX-a

Colegiul Național ,,Vasile Alecsandri” Bacău

Cercul de lectură LecturAșii

Romanul ,,Sub aceeași stea”, de John Green prezintă povestea unei adolescente de 16 ani, Hazel Grace Lancaster, care suferă de cancer la plămâni. Aceasta își petrece timpul în casă alături de butelia sa cu oxigen, citind la nesfârșit cartea ei preferată: ,,O durere supremă”. După un timp, Hazel intră într-un grup de sprijin, unde îl întâlnește pe Augustus Waters, un băiat în vârstă de 17 ani, cu un picior lipsă din cauza cancerului. Cei doi formează o relație strânsă și sunt conștienți de faptul că timpul este foarte scurt având în vedere că viața lui Hazel depinde doar de medicamte, iar cea a lui Augustus pare în siguranță după amputarea piciorului, dar nimeni nu știe deocamdată ce întorsătură pot lua lucrurile.

,,Sub aceeași stea” prezintă povestea fericită de viață a unei adolescente, dar cu un final trist. Acest roman este pe lista cărților mele favorite, întrucât pe parcursul lecturării operei am trecut prin zeci de emoții, intrând în rolul personajelor și trăind aceleași stări.    Mi-a făcut plăcere să citesc experiența lui Hazel, respective paginile scrise de John Green, deoarece am avut oportunitatea de a gândi într-un alt mod, de a înțelege mai bine existența suferinței în viața oamenilor și de a conștientiza valoarea fiecărei clipe petrecute alături de cei dragi. Am realizat că niciodată nu vom ști când un moment frumos se va transforma   într-o amintire unică, pe care nu o mai poți trăi împreună cu persoana respectivă.

Hazel este o fată puternică și luptătoare, care nu se lasă învinsă ușor și care nu dorește să-și arate suferința. Din comportamentul acesteia am învățat să lupt până la capăt, să apreciez orice lucru, să accept și să ofer iubire. În același timp, m-a surprins plăcut curajul acesteia ce poate fi remarcat pe parcursul poveștii în diferite ipostaze, întrucât nu este ușor să te descurci în viața de zi cu zi târâind mereu după tine o butelie cu oxygen care îți menține respirația.

Consider că acest roman reprezintă o dovadă a devotamentului, prieteniei și iubirii, o operă literară ce îmbină fericirea cu tristețea și unește caractere opuse, tipologii diferite ale oamenilor.

sub.jpg