Un adolescent, un simplu elev de 15 ani, s-a hotărât să scrie un roman dar este nedumerit cum sau cu ce să înceapă povestirea.  Era miop și se considera diferit de colegii săi. A început prin a scrie în jurnalul său întâmplări care i-ar fi putut servi drept material de roman.  Dorea să scrie acest roman pentru a-și spăla imaginea la școală, corigent fiind.

Când  dorea să se relaxeze, se plimba prin Cișmigiu cu prietenii săi, Dinu și Robert, povestind. Băiatul se stresa din cauza corigenței la matematică, a încercat să învețe, dar a renunțat considerând că nu poate învăța materia într-un timp atât de scurt. Astfel, se va prezenta la corigență nepregătit.

Relația cu tatăl său este una tensionată și uneori se gândește să fugă de acasă. Citește ce-i place, se împrietenește cu un om al străzii. Locul în care băiatul era trist, fericit, liniștit, unde se simte bine și poate fi el însuși, este mansarda sa. Acolo el încearcă să se găsească pe sine însuși, cel adevărat. Avea acum 17 ani și viața trecea pe lângă el. Nu iubise, în vreme ce toți prietenii lui au iubit. Timp de un an, nu a mai scris nimic în jurnal. Marcu îl ajută să învețe și să ia corigența iar apoi află că e singurul care a trecut din seria liceului său: era student de acum. Va cunoaște iubirea prin Nonora și Nișka. Ultimei fete îi va trimite jurnalul său personal, ca ea să îl înțeleagă.

Toate amintirile vor rămâne în mansarda de care trebuie să se despartă.

Asociez Romanul adolescentului miop de Mircea Eliade cu Exuvii de Simona Popescu. În ambele lecturi regăsim singurătatea și nesiguranța copiilor. În primul roman, un băiat, un adolescent, a afost trist, s-s simțit singur, în toate momentele în care a iubit. În cea de a doua lectură este prezentată singurătatea unei fete. Cele două personaje seamănă prin dorința de a se izola de lume, scriind întâmplări în jurnalul lor. Mi-a plăcut sinceritatea din povestirea întâmplărilor și nu mi-a plăcut faptul că dorea să sufere și uneori se complăcea în această situație de durere.

Ibănescu Ioana Alecsia

Școala Gimnazială D.D.Pătrășcanu Tomești

jud. Iași