inbound2890067467189378798.jpg

Lev Tolstoi reușește să creeze o capodoperă literară, prezentând societatea rusească în perioada războaielor napoleoniene. „Razboi și pace” ne prezintă diferite tipologii umane, în diverse cadre sociale. Suntem introduși într-o poveste care ne poartă în timp, începând cu anul 1805 și terminându-se în apropierea jumătății secolului al XIX-lea.

Povestea contesei Natașei Rostova, personajul principal feminin, poate fi numită „tragică”, dar tot parcursul tinerei de-a lungul operei determină devenirea ei într-o adevărată femeie puternică si curajoasă. Prințul Andrei Bolkonski joacă un rol foarte important în dezvoltarea ei, iar logodna, ruperea legăturilor și împăcarea reprezintă veritabile trepte în transformarea Natașei dintr-o adolescentă nesigură într-o femeie capabilă de iubire domestică alături de Pierre. Contele Pierre Bezuhov este personajul care reușește să ne demonstreze că poate exista izbăvire și că natura umană poate cunoaște și răul,  dar că, în și, binele este cel care câștigă.

„Război și pace” nu este un simplu roman, cu o înșiruire de personaje remarcabil construite, este o lecție de istorie, dar, înainte de toate, este o lecție de viață.