Povesteasjulitoarei-2017_01.jpg

Unii oameni ar putea spune că toate distopiile sunt la fel. Până la urmă, toate aceste modificări ale trecutului, prezentului sau viitorului au la bază aceleași lucruri: un erou sau o eroină, un sistem opresiv sau un soi de conducere pe care să fie înverșunat, un trădător, un plan și mici ajutoare cu același mod de gândire. Însă nu aș putea spune că nu există diferențe majore între povești, judecând doar după schelet. Le-aș organiza după esență, provenită din capriciile, experiențele, temerile sau chiar speranțele foarte diferiților autori.

“Povestea slujitoarei” îi aparține lui Offred, care a pierdut totul în urma instaurării unei conduceri care promovează ordinea, pacea și îndreptarea rasei umane într-un mod autoritar. Această lume nefericită este împânzită de culori primare si puternice ale veșmintelor, care îi împart pe oameni  în categorii sociale. O versiune de coșmar a viitorului umanității, în care femeia este degradată, decăzută la statutul de “uter umblător”, o piesă fertilă în acest puzzle. Cu toții sunt prinși într-o monotonie oarecum palpitantă, revolta plutind subtil în aer.

Deși am putea spune că citim aceste pagini cu neliniște, această distopie este una dintre cele mai incitante. Sunt relatate gânduri pe care suntem obișnuiți să le ascundem sub preș, pitite într-un colț împreună cu pânzele de păianjen. Cele mai ascunse și rușinoase dorințe ies la lumină atunci când ura și furia preiau controlul.

Când ne gândim la o eroină, ne gândim la hotărâre. Aici, Offred se lasă pradă slăbiciunilor, este cuprinsă de anxietate și depresie și există momente când nimic nu mai contează. Aceasta este esența acestui roman: adevărul și gândurile neprelucrate.

În concluzie, aceasta este o carte care merită cu adevărat citită!