Burlacu Andrei Clasa a VII-a C, Școala Gimnazială nr. 2 „Diaconu Coresi”
Profesor coordonator: Violeta Daniela Nedelcu
Cartea „Pax” scrisă de Sara Pennypacker și publicată în anul 2016 este o carte care, pe lângă povestea căreia nu îi lipsește suspansul, tratează subiecte importante și mature, vorbind despre ele din multe puncte de vedere.
Povestea ni-l prezintă pe Peter, un băiat care, din cauza războiului și a plecării tatălui său în armată, este nevoit să locuiască alături de bunicul său. Însă tatăl insistă ca animalul de companie al băiatului să fie eliberat în natură pentru a nu fi o povară în plus și pentru a nu-l obosi pe bunicul ce era iute la mânie. Astfel că Pax, vulpoiul lui Peter, este dus departe de casa bunicului, în sălbăticie. Povestea continuă cu dorința celor doi de a se reuni și de a dovedi că sunt inseparabili. Băiatul decide să se împotrivească dorinței adulților și pleacă în căutarea vulpoiului, în speranța că-l va găsi teafăr și nevătămat. Într-o anumită măsură putem spune la fel și despre Pax, vulpoiul acționând mereu cu primul gând înspre băiat și arzătoarea dorință de a-l mai vedea. Putem spune că amândoi se lasă conduși de valoarea principală de care această poveste dă dovadă: Loialitatea.
Însă pe lângă întâmplări, această istorisire ne pune să reflectăm asupra multor teme de gândire. Una dintre ele este războiul. Pe parcursul aventurii sale, Peter întâlnește o veterană de război, pe nume Vola, ce trăia singură în pădure. Deși nu vrea să recunoască, aceasta este rănită de război și are traume din cauza timpului petrecut pe front, însă treptat, se deschide în fața lui Peter și îi acceptă ajutorul. Războiul te face să uiți cine ești. Devii o piesă, o marionetă, folosită în acest conflict, care are drept rezultat doar distrugerea, haosul și dezolarea.
În carte războiul este descris drept „o boală”. Pot spune că sunt de acord cu această viziune însă o consider a fi incompletă. Deși războiul ar putea fi văzut drept o boală, cred că mai potrivit ar fi să credem că acesta este urmarea bolii, sau rana ce rămâne după o căzătură. Boala este, de fapt, cauza începerii războiului. Boala constituie lăcomia, gelozia și eterna sete de putere a conducătorilor ce pornesc aceste conflicte sângeroase. Astfel putem înțelege stările schimbătoare ale Volei, ce putea trece foarte ușor de la duritate la vinovăție, având chiar anumite momente de nebunie care, chiar dacă departe de a fi periculoase pentru cei din jurul ei, sunt cel puțin ciudate. Peter a ajutat-o pe Vola în mod semnificativ să înceapă să se reintegreze în societate.
Chiar și înainte de război, Peter avea o viață grea. Trăia doar cu tatăl său, iar acesta era destul de dur, sever și ușor de enervat, Peter fiind nevoit să aibă grijă în preajma lui încă de la o vârstă fragedă, când mama sa a murit. Băiatul nu ar fi avut o viață mai ușoară nici cu bunicul său, care știm că era de asemenea dur, dar putea deveni nostalgic în anumite momente. Astfel, Vola l-a ajutat pe Peter nu numai oferindu-i ajutor medical, dar dovedind și o blândețe cu care băiatul nu era familiarizat.
Vulpoiul însă era încercat de altfel de gânduri, căci acesta se întâlnește pentru prima oară cu alte vulpi, vulpi sălbatice. Acestea îl ajută să supraviețuiască, oferindu-i adăpost, dar și învățându-l să vâneze. Îi povestesc însă propriile lor experiențe cu oamenii, fiind pentru prima oară când Pax află despre cum pot fi oamenii, și despre nepăsarea față de animale și natură. Acesta se gândește tot mai mult la Peter și, chiar dacă în fața vulpilor îi ia apărarea, începe să pună la îndoială că băiatul său este cu adevărat diferit de restul oamenilor. Îi rămâne totuși loial dorinței de a-l revedea pe Peter și face tot ce-i stă în puteri pentru a-l regăsi.
Astfel, fiind o poveste unică, ale cărei întâmplări sunt dominate de loialitate și determinare, punându-ne să reflectăm asupra unor subiecte importante, cartea „Pax” de Sara Pennypacker, merită a fi citită.
Comentarii recente