„O mie noua sute optzeci si patru
George Orwell
Winston Smith, membru al Partidului Exterior al Oceaniei, nu crede in binefacerile pe care le aduce Partidul asupra societatii, ba dimpotriva, vede exact ceea ce fac superiorii si se revolta in tacere, ceea ce ei numesc “crimagandit”. Acesta cunoaste o tanara cu care ajunge sa isi petreaca mare parte din timpul liber si care ii impartaseste aceeasi revolta impotriva Fratelui cel Mare. Mai tarziu, il cunoaste si pe O’Brien, membru al Partidului Interior, ce considera ca si acesta impartaseste aceleasi ganduri cu el si ca face parte dintr-o organizatie secreta, ce avea sa se ridice impotriva Fratelui cel Mare/Big Brother. Smith se increde in O’Brien, care se dovedeste a fi unul din oamenii devotati ai SOCENG, si este prins si dus in cladirea Ministerului Iubirii, unde este torturat si determinat sa il iubeasca pe Fratele cel Mare si sa creada ca tot ce fac conducatorii este benefic. Dupa ce O’Brien s-a asigurat ca Winston a invatat sa il iubeasca pe Fratele cel Mare si sa creada ceea ce le spune Partidul, fara a pune la indoiala actiunile si deciziile luate de acesta, l-a eliberat pe Smith, care nu a mai reprezentat o amenintare.
Cartea „O mie noua sute optzeci si patru”, de George Orwell, prezinta o societate aflata sub un regim totalitar, unde oamenii sunt supravegheati permanent prin intermediul unor dispozitive TV si manipulati de catre Partid. Oamenilor li se reduce numarul de cuvinte din vocabular, iar cartile marilor clasici sunt interzise, toate acestea participand la inchiderea orizontului intelectual, la scaderea nivelului de inteligenta. Partidul nu dorea o societate inteligenta, doarece o astfel de societate este greu de manipulat, prin urmare nu poti exercita control absolut asupra ei, existand riscul unor rascoale. De asemenea, relatiile apropiate dintre oameni reprezentau o amenintare pentru conducatori, intrucat sentimentele de iubire fata de familie sau prieteni sunt superioare sentimetul de supunere pe care trebuiau sa il aiba fata de Partid. Prin urmare, s-au folosit diferite metode prin care un cetatean a fost instrainat de sentimentul de iubire si dreptate, prin neincrederea sadita intre oameni. A fost introdus conceptul de uniformizare a societatii, oamenii trebuiau sa se comporte si sa gandeasca dupa un tipar, iar cei ce nu se supuneau, aveau sa fie reeducati prin mijloace brutale.
Recomand romanul, intrucat prezinta caracteristicile societatiilor aflate sub autoritatea unui regim totalitar, prezentand adevarata fata si efectele pe care le poate avea asupra oamenilor.”
Comentarii recente