Neuro-economistul american Paul Zak afirmă răspicat faptul că omul este o ființă foarte socială întrucât creierul uman reacționează mai intens la vederea chipurilor semenilor decât la oricare alte lucruri din Univers. Cartea acestuia debutează cu studiul altruismului și al comportamentului moral care este posibil, în primă instanță, secreției unor hormoni dintre care cel mai complex, plurivalent și spectaculos fiind oxitocina.
Oxitocina este, conform studiilor lui Zak, molecula morală deoarece aceast hormon peptidic este asociat stărilor noaste de bine, creşte gradul de empatie, asigură legătura afectivă primară cu ceilalţi, creşte încrederea în sine şi în ceilalţi, sudează legăturile interumane şi le face mai stabile. ”Ceea ce vreau să spun este că, o singură moleculă–pe care, apropo, cercetători ca mine o pot manipula în laborator–explică de ce unii oameni sunt amabili și generoși și alții niște nemernici fără inimă, de ce unii înșală și fură, iar în alții poți avea încredere până în pânzele albe, de ce unii soți sunt mai fideli decât alții și, mergând pe aceeași linie, de ce femeile sunt mai drăguțe și mai amabile decât bărbații.”molecula morală.jpg
În carte ne este prezentat acest hormon fără de egal din punct de vedere științific, economic, dar și din punct de vedere religios: ”Dumnezeu e iubire. Dumnezeu este în tine. Oxitocina e iubire. Oxitocina e în tine. ” (Paul J. Zak)

Andreea Daniela Bondor, clasa a XI-a

Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți