mintile.jpg

Cartea ‚‚Mințile lui Billy Milligan’’ de Daniel Keyes este biografia lui Wiliam Stanley Milligan.

În anul 1977, în zona campusului Universității de Stat din Ohio, sunt săvârșite trei violuri, pentru care un tânăr de douăzeci și doi de ani pe nume Billy Milligan este anchetat și condamnat.

Procesul se complică atunci când se află că el suferă de tulburare de personalitate multiplă și va fi declarat nevinovat pe motiv de incapacitate mintală. Acest lucru stârnește reacții negative în presă, iar ca urmare Billy este blamat de societate. După proces, el este mutat de la o instituție de boli psihice la alta, apoi la diferite închisori.

Pe parcursul cărții, aflăm că Billy a fost agresat atât psihic, cât și sexual de către tatăl său, având o copilărie traumatizantă. Acest lucru a dus la dezvoltarea celor douăzeci și patru de personalități distincte ale sale.

În carte sunt prezentate dialoguri între personalități, între Billy și celelalte personaje, dar și între personalități și alte personaje. Poate părea puțin complicat, dar autorul structurează cartea astfel încât să se poată parcurge foarte ușor.

Recomand această carte, deoarece este interesantă și pe lângă subiectul principal, adică viața lui Billy și a celor douăzeci și patru de personalități ale sale, se pot găsi și alte subiecte care stârnesc interesul,  ca de exemplu: abuzul minorilor, condiția oamenilor cu dizabilități în societate, felul în care sunt percepute persoanele cu boli psihice, atitudinea medicilor psihiatrii față de pacienții lor, dar și altele.

În concluzie, uneori realitatea poate fi mai fascinantă decât ficțiunea.

Bițiș Denisa, Colegiul Național Elena Ghiba Birta Arad