Harry P - prizonierul.jpg„Temele cărții sunt, firește, prietenia și magia. Mi-a plăcut, pentru că îmi place magia! Îmi place faptul că există creaturi magice. L-am îndrăgit pe Hagrid, pentru că voia binele tuturor (mai puțin al lui Draco Malfoy, totuși).
În acest volum este vorba despre cum Sirius Black (un mare infractor, în ambele lumi! Și a vrăjitorilor, și a „ageamiilor”) a evadat din marea închisoare magică Azkaban, păzită de Dementori (niște ființe fără ochi care absorbeau tot ce e bun din tine și îți trezeau coșmarurile). De atunci, copiii de la Hogwarts îl vedeau pe coridoare și, prin urmare, Dementorii au început să „colinde” și prin școală. Sirius a și distrus poarta dintre lumi, portretul „doamnei grase” (nefericit înlocuit de un lord care enerva elevii provocându-i la duel), așa că toată lumea este iritată.
Am uitat să vă spun că Harry reacționa diferit când era un Dementor prin preajmă, tocmai de aceea i se interzice să viziteze Hogsmeade unde se ținea un festival (deși el, fiind în anul III, ar fi avut permisiune). Totuși, prietenii îi dau o hartă cu toate pasajele secrete din Hogwarts, iar Lupin îl învață vraja Patronus („Expecto Patronum!”) menită să îi ofere un scut protector împotriva Dementorilor. Situația este complicată de faptul că Hermione apare și dispare după bunul chef de la ore (ceea ce Harry nu înțelege nici în ruptul capului cum se întâmplă) și că hipogriful Buckbeak va fi decapitat (pentru rănirea elevului Malfoy). După execuția hipogrifului, Harry află de ceasul fermecat al lui Hermione, decizând ca, împreună cu aceasta, să se întoarcă în timp spre a-i salva unul pe Sirius, iar cealaltă pe Buckbeak.
De hipogriful salvat prin răsturnarea timpului vor profita să îi ducă la închisoarea lui Sirius, pe care îl salvează astfel.
Lucruri noi pe care le-am aflat despre povestea în sine (le prezint așa, pentru că mi se par surprinzătoare):
– faptul că Sirius Black este, de fapt, nașul lui Harry Potter și că Peter Petigrew i-a ucis părinții
– faptul că Lupin este „om-lup” (vârcolac)
– faptul că Sirius, Lupin, Peter și James Potter (tatăl lui Harry) aveau abilitatea de a se transforma în animale: Sirius – câine, Lupin – lup, James – cerb, Peter – șobolan (înfățișarea sub care a rămas ascuns în Hogwarts, dar pe care a plătit-o cu viața).