micutele doamne.jpg

Mocanu Denisa Elena, clasa  aIX-a

Colegiul National „Vasile Alecsandri” Bacau

Clubul de lectura LecturAsii

“Micuțele doamne” este romanul de succes al autoarei feministe americane Louisa May Alcott, inspirat din propria sa viață. Cartea, în parte autobiografică, are ca personaje principale pe cele patru surori March, iar acțiunea prezintă viața lor simplă și modestă în orășelul Concord din Massachusetts.

Louisa May Alcott a reușit în aproximativ doi ani să contureze imaginea a patru tinere domnișoare, pe cât de asemănătoare, pe atât de diferite în comportament și interese. Margaret, Meg, March, cea mai mare dintre surori este o fire la locul ei, căreia îi aduceau întotdeauna fericire lucrurile frumoase și care se preocupa, într-un mod modest de aspectul său fizic. Este ca o a doua mamă pentru celelalte fete. Înțeleaptă și cumpătată, este cea care reușește să aplaneze conflictele dintre surorile ei, cu mult calm.

Jo avea firea cea mai nonconformistă dintre toate surorile ei. Inspirată tocmai din caracterul autoarei, Jo era pasionată de scris și îi plăcea să-și urmeze propriile reguli. Un personaj imprevizibil care reușește să dea culoare romanului. De cele mai multe ori nu ia în considerare urmările propriilor sale acțiuni, fiind un spirit liber care nu își dorea decât să scrie și să-și continue viața după bunul ei plac, fără a i se dicta un anumit scop.

Beth, numită de tatăl fetelor „Micuța cea liniștită” era, precum și numele sugerează, cea mai lipsită de agitație dintre toate fetele March. Era pasionată de muzică și ulterior ajunge în grațiile vecinului lor, domnul Laurence, care îi dăruiește un pian. O fire foarte timidă și oarecum speriată de lumea înconjurătoare, prefera să-și petreacă majoritatea timpului în casă, împreună cu surorile sale.

Amy este mezina casei și posibil firea cea mai răsfățată a familiei. Cu o personalitate puternică, are uneori obiceiul de a se gândi mai mult la propria pace sufletească, însă într-un târziu conștientizează gravitatea situației și își regretă comportamentul egoist.

Cred cu tărie că familia este cel mai frumos lucru de pe lume!”

Cartea promovează prin intermediul acestor tinere valori esențiale în viața unui om. Acțiunea debutează cu cele patru surori în apropierea Crăciunului. Din cauză că tatăl lor era trimis pe front, familia dispunea de multe lipsuri materiale, însă fetele nu se lăsau afectate de acest aspect. Împreună iau hotărârea de a renunța să-și cumpere un cadou de Crăciun pentru ele, iar în schimb decid să o surpindă pe mama lor cu câte un dar din partea fiecăreia. Totodată, în dimineața de Crăciun, au fost de acord să cedeze mic-dejunul lor unei femei sărmane cu mulți copii. Spre marea lor surprindere, bătrânul Domn Laurence a aflat de fapta de caritate săvârșită de familia March și le-a surprins cu fel și fel de bunătăți pentru cină.

Pe parcursul cărții suntem introduși și în frumoasa prietenie pe care cele patru surori sunt pe cale să o înceapă cu Laurie, nepotul domnului Laurence, un băiat singuratic, care până să le cunoască pe fete își petrecea timpul doar în compania profesorului său. Fetele March îl introduc treptat în clubul lor secret de teatru și împreună pun în scena tot felul de piese scrise de Jo.

Acest roman din literatura clasică a reușit să mă impresioneze cu fiecare pagină citită. Mi-au plăcut nespus de mult personajele plinde de personalitate și întâmplările comune epocii prin care treceau. Consider că răspândirea valorilor cu care au fost clădite caracterele fetelor au adus la îmbogățirea acestei scrieri care va rămâne întotdeauna o lucrare emblematică din beletristica lumii.