Născut în 1943, la Colombo, în Sri Lanka, Michael Ondaatje emigrează, la începutul anilor ’60, în Canada, unde va şi debuta, în 1967, cu volumul de versuri ”Monştrii graţioşi”. Odată cu o impresionantă carieră universitară, Ondaatje se afirmă simultan drept unul dintre poeţii, prozatorii şi producătorii de film care au marcat, fără doar şi poate, ultimele decenii – mai cu seamă după ce romanul său ”Pacientul englez” (1992), îi aduce o imensă celebritate mondială.
În roman se împletesc două teme principale: războiul și dragostea. La sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, patru oameni afectați de experiența războiului, se întâlnesc sub acoperișul unei mănăstiri italiene, aproape distruse de bombardamente.
Hana este o infirmieră canadiană, care a rămas în urma retragerii trupelor aliate în Villa San Girolano din Italia pentru a-l îngriji pe misteriosul pacient englez, o persoană cu arsuri pe cea mai mare parte a corpului, rănit într-un accident de avion și îngrijit o vreme de triburi de beduini. Caravaggio, un hoț și spion mutilat, dependent de morfină, este în căutarea persoanei care l-a mutilat. Kip este un genist sikh care-și pune zilnic viața în pericol, dezamorsând bombe.
Pacientul englez începe să spună o poveste de dragoste, cu aventuri în deșert și scene de război, ce ajunge să-i bântuie și să-i transforme pe ascultătorii săi. Între timp, Hana se îndrăgostește de Kip și începe o poveste de dragoste intre ei.
Personajele ajung să își împărtășească experiențele războiului, care și-au lăsat amprenta asupra lor, schimbându-le total cursul vieții.
Planul narativ principal este povestea de dragoste dintre pacientul englez și Katharin. Explorator pasionat al deșertului, bărbatul fără nume este contele ungur Laszlo Almasy, descoperitorul oazei pierdute Zerzura. El o iubește pe Katharine, soția unui englez, prieten de-al său. În momentul în care prietenul său află de legătura dintre ei, o ia pe Katharine cu avionul și se prăbușește chiar în fața lui Almasy. Din fericire, ea scapă doar cu câteva coaste rupte. Almasy o duce în Peștera Înotătorilor, unde îi lasă provizii și îi promite că se întoarce cu medicamente în trei zile. Almasy se pornește din mijlocul deșertului spre El Taj, dar pe drum este prins de trupele engleze și este acuzat de spionaj. El participă la război de partea germanilor și abia după trei ani se întoarce la peșteră. Ia trupul iubitei și încearcă să zboare cu un avion vechi care ia foc. Trupul iubitei arde, iar Almasy, care și el este cuprins de flăcări, reușește să rămână viu. El este salvat de beduini, dus spre Siwa, apoi în Tunis și, în cele din urmă, în Italia.
Spre sfârșit, după ce pacientul englez își dezvăluie numele, Caravaggio își vede în sfârșit dușmanul, din cauza căruia a fost mutilat. Acesta îl iartă, deoarece își dă seama că nu mai are ce să îi facă unei fantasme.
Pacientul englez este considerat unul dintre cele mai solitare personaje din literatura universală, condamnat să retrăiască, în corpul lui ars și neputincios, drama propriei existențe. Imposibilitatea salvării Katherinei, decizia de-a o lăsa singură într-o peșteră din nesfârșita Sahară, doar cu promisiunea că se va întoarce, îl macină pe bărbat, dar în zadar, căci trecutul nu poate fi schimbat.
Bereholschi Paul, clasa a X-a
C.N. ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți
Comentarii recente