Această operă, publicată pentru prima dată în anul 2005, a făcut furori chiar de la început, totul pornind de la perioada anevoioasă a populației Germaniei din perioada interbelică, dar și de la reformele dure impuse de către naziști.
Cartea are ca narator moartea, căreia îi iese în cale o fetiță, Liesel Meminger, care este dusă de către mama ei la o familie adoptivă. Fratele acesteia, din păcate, nu reușește să rămână în viață până la destinație, murind în trenul care gonește spre noua lui șansă la o viață decentă.
Pe parcursul copilăriei, Liesel învață ceea ce înseamnă prietenia, iubirea, curajul, respectul, durerea, dar cel mai important: cum să păstrezi secrete vitale. Liesel Meminger nu este la fel ca orice compatrioată din perioada ei, deoarece are o pasiune rar întâlnită în acea perioadă: cititul.
Așadar, povestea merită citită, deoarece te învață ce înseamnă frica și cum poate fi depășită. De asemenea, este prezentată și o amplă viziune a morții înseși asupra necazurilor cauzate de naziști. Inevitabilul este întâlnit la orice pas, de aceea povestea aceasta te învață cum să trăiești clipa și să realizezi cât de mult s-au schimbat vremurile de atunci. Alexia Isac, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național Moise Nicoară din Arad
Prima oară când am auzit de cartea asta a fost când aveam 10 ani, presupun. Mă gândeam că e despre nu știu ce fetița mica ce e înnebunita de învățat și subtilizează cărțile din bibliotecă. Apoi aflu că e despre perioada nazismului și îmi trezește interesul, însă am amânat-o destul încât să nu o fi citit nici până acum fiindcă mi-au luat ochii alte cărți. Însă acum… După ce termin „Jurnalul Annei Frank” prima mea destinație e biblioteca!