MARILE SPERANȚE

                                                                                                     CHARLES DICKENS

Autorul cărții Marile speranțe este Charles Dickens. Acest romancier a scris și alte opere literare importante precum Aventurile lui Oliver Twist, David Copperfield, Poveste de Crăciun. Marile speranțe (în engleză Great Expectations) este un roman scris în 1860 –1861.

În acest roman este vorba despre un băiat pe nume  Pirrip Philip, Pip, crescut de sora sa, doamna Gargery și de soțul acesteia, fierarul Joe Gargery. Plimbându-se seara prin cimitir, prin ținutul mlaștinilor măturate de vânt, dintr-o dată, apare un om enigmatic  spunându-i lui Pip că este înfometat și  de aceea să îi aducă mâncare și o pilă cu care își va tăia cătușele. Speriat, băiatul  fugie spre acasă, găsește o plăcintă cu carne pe care o pune deoparte, nu  doarme toată noaptea muncindu-se cu gândul că sora sa ar putea descoperi  absența plăcintei  din bucătărie, pregătită pentru sărbătoarea ce se apropia și,  a doua zi, dis-de- dimineață, merge în  cimitir pentru a-i duce omului hrana și pila.  Personajul înfricoșător era un pușcăriaș  căutat de poliție. În cele din urmă, el este găsit de soldați.

Când Pip trebuie să meargă la domnișoara Havisham să joace cărți cu fiica ei, băiatul se îndrăgostește de Estella, fiica adoptivă care se poarta arogant, făcându-l să sufere. Ea este o domnișoara draguță, educată și încrezută. Jucând cărti si plimbându-se cu Estella, Pip se simte inferior și lipsit de educație. Când îl iubește, când îl urășe și din această cauză, Pip își simte sufletul răvășit de durere. Doamna Havisham dorește ca Pip să  fie ucenicul lui Joe,așa că băiatul și tutorele său semnează  actele în prezența unui notar și a domnului Pumblechook.  În timp ce  băiatul este ucenicul fierarului, i se face dor de Estella și îi spune lui Joe că ar vrea să o viziteze pe  domnișoara Havisham deoarece, de cand a facut actele, Pip nu o mai văzuse. Pip si-a luat jumatate de zi libera, iar Orlick, angajatul lui Joe dorește și el liber. Joe si Orlick se ceartă. Aude și sora lui Pip discuția și intervine în  cearta cu Orlick. Acesta ii vorbeste urât doamnei Gargery. Joe și  Orlick se încaieră. Pip este primit de domnisoara Havisham care îi spune că Estella este plecată în străinatate. Domnisoara Havisham  vede cum  băiatul suferă când își  dă seama că a pierdut-o pe Estella. Acesta pleacă dezamăgit .Când ajunge acasă, o găsește pe sora sa lovită bestial în ceafă, cu ceva bont și greu, și întinsă  pe podea, aproape inconștientă. Lângă femeie se afla o cătușă tăiată cu pila. Pip este convins că fierul este al ocnașului din cimitir, iar pila cu care fusese tăiat era a lui Joe. După lovituri, doamna Gargery rămâne țintuită la pat fără a mai putea vorbi vreodată.

Într-o seară un bărbat, dorește  să vorbească cu domnul Joe si cu Pip.  Bărbatul era un avocat care le spuse ca se afla acolo deoarece pe Pip il asteaptau MARILE SPERANTE. Cineva dorea sa ii lase o avere mare. Pip primește  educație la Londra pe spezele acestui străin care nu își dezvăluie identitatea.

Toti erau tristi, inclusiv Pip deoarece nici el nu se putea bucura de această imensă schimbare. Joe anulează contractul lui Pip. În tumultul emoțiilor și sentimentelor, băiatul o jignește pe Biddy, apoi merge iar la domnisoara Havisham să iși ia rămas bun crezându-o cauza norocului său.

După ce Pip călătorește timp de 5 ore, ajunge la Londra. Acolo unde trebuia să locuiască, era oribil, ca o groapă de gunoi. Băiatul se întâlnește cu Herbert Pocket, personaj pe care îl cunoscuse în trecut, la domnișoara Havisham acasă, și, foarte bucurosi cei doi încep o prietenie trainică și de durată.. Pip află de la Herbert Pocket că Estella nu este fata domnisoarei Havisham, ci ca este infiata, si nu se stie cine sunt parintii ei biologici. El locuiește o vreme în casa domnului Pocket care îi este mentor și  indrumator de studii.

Mie mi-a plăcut foarte mult această carte plină de întâmplări și personaje misterioase. Îmi plac întâmplările neașteptate și  descrierile:  domnișoara Havișan care poartă rochia din ziua nunții chiar și la o vârstă înaintată;  ocnașul Abel Magwitch zis și Provis, bărbat misterios, la vreo 60 de ani,  vânjos, călit, ars de soare, bătut de vânt, îmbrăcat în haine aspre, cu o batistă înfășurată în jurul capului și  privirea fixă, fost partener de afaceri nu tocmai curate cu domnul Compeyson; Estella, iubită și adorată de Pip încât este prezentă în fiecare priveliște văzută de el, în lumina soarelui, în foșnetul vântului, în valurile neliniștite ale mării, în păduri și chiar pe străzile din Londra unde băiatul se plimbă sau viețuiește.

Este o carte tristă deaorece părinții si frații lui Pip nu mai trăiesc. Este însă o carte interesanta. Temele literare pe care le regăsiți în paginile ei sunt: copilăria, familia, educația, dragostea, adolescența, libertatea, timpul.

Citiți Marile speranțe pentru a vedea cum un copil sărman ajunge un bărbat cu maniere ireproșabile, cât de puternice sunt sentimentele sale pentru Estella, cum Compeyson și Magwitch evadează, cum binefăcătorul lui Pip ajunge în Londra și ce idealuri are el.

Pentru toate acestea, cartea merită citită!

Petrea Lavinia, clasa a-VIII-a, Liceul Tehnologic Electrotimiș,

Prof. Docolin Garofița Sorina

WIN_20221009_16_20_34_Pro.jpg