Timm Thaler sau râsul vândut

James Kruss20190830_104308.jpg

Ed. Arthur, 2017

Acest roman m-a fascinat și m-a făcut să-mi dau seama cât de important este râsul.

Timm Thaler, un băiat sărac, dar cu un râs minunat, trăiește, după moartea tatălui său, cu mama sa vitregă și cu fratele său vitreg care îl detesta.

Când tatăl său trăia, mergeau în fiecare duminică la cursele de cai si paria de fiecare dată, dar nu câștiga întotdeauna. După moartea lui, Timm a continuat să meargă la hipodrom, însă el nu paria niciodată.

Într-o duminică, în care Timm se afla la hipodrom, se întâlnește cu un domn misterios, Baronul Lovaid. Acesta îi propune lui Timm un târg ieșit din comun: să-i dea râsul său în schimbul abilității de a câștiga orice pariu. Timm acceptă, dar ce greșeală…. Deși devine foarte bogat, Timm observă cât de grea și tristă este viața când nu mai poate râde.

Disperat să- și recâștige râsul, pornește într-o călătorie în căutarea misteriosului Baron Lovaid, însă lumea se îndepărtează de el. Doar un singur om, care știe și el cum e să dai lucrul cel mai de preț altcuiva și câțiva prieteni pe care- i câștigă de-a lungul călătoriei, îl ajută.

Recomand această carte tuturor iubitorilor de aventură care s- au săturat de poveștile vechi și doresc ceva nou.

Aventura lui Timm te învață că lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce par, că un om poate avea mai multe fețe și că numai prietenii adevărați vor face totul pentru tine. Lumea e un loc mare și trebuie să ai grijă la fiecare pas.

Am învățat din această carte că ceea ce ai tu cel mai drag și te face pe tine special nu trebuie dat nimănui.
E mult mai bine să gândești un lucru de două ori decât să regreți alegerea și apoi să pornești într-o călătorie până departe.

Ana Gherasim,

Clasa a V-a, Liceul Teoretic