de Tancău Oana, „Călătorii” – Brașov

Am ajuns la vârsta la care cei care mă înconjoară ţin să-mi dea foarte multe sfaturi, nu numai despre următoarea etapă ce va urma, ci şi despre viaţă. Cel mai comun fiind: “Ţine- te de carte şi nu umbla după băieţi sau alte distrageri. ”. De aceea mă regăsesc în Micaela, o tânără studentă care, în ciuda vorbelor mieroase spuse de Tudor, nu se lasă impresionată.

Experienţa personajelor din „Invitația la vals” este relevantă, reprezentând iubirea dintre doi tineri, iubirea foarte puternică şi sinceră, dar care duce la un sfârşit tragic. Consider că şi în societatea este la fel. Unii ajung să fie răniţi şi asta îi transformă în persoane de nerecunoscut: „“Dacă mi-ar păsa de suferinţa pe care o las în urmă şi aş căta s-o alin, nu m-aş abate mereu din cale? ”

Atitudinea irascibilă pe care o are Tudor dupa moartea Micaelei, sufletul parcă impenetrabil şi de gheaţă, m-a dus cu gândul că  modul în care suntem făcuţi să fim şi să simţim este foarte complicat. De-a lungul vieţii, omul încearcă să- şi găsească o persoană sau o fiinţă la care să ţină şi pentru care poate fi în stare să facă orice. În momentul în care va fi dezamăgit, toată iubirea pe care a simţit-o  se va transforma într- un val de furie, ură şi tristeţe. Lucrul care m-a făcut să mă opresc din lectură a fost faptul că romanul a început cu descrierea emoţiilor  lui Tudor, care se afla în cea mai grea şi sfâşietoare perioadă a sa, după moartea Micaelei. Apoi, cartea continuă cu rememorarea  poveștii de iubire a personajului.

Cel mai importantă idee pe care am reținut-o  este faptul că Tudor s- a schimbat pentru a fi împreună cu Micaela. A devenit un om mai bun doar de dragul ei. Acesta, cred eu, este cel mai frumos mod prin care cineva îţi poate arăta cât de mult te preţuieşte şi te iubeşte cu adevărat.

Unul din citatele mele preferate şi cel pe care îl cred reprezentativ este:

„- Nu- i nimic, pentru tine mai răsare o dată soarele.

  • Crezi că merit?
  • Da, pentru că tu ai realizat dragostea absolută. ”

Consider că acestă carte merită a fi citită şi o recomand tuturor celor care doresc să arunce o privire spre trecut, numai ca să realizeze cât de puţin s-au schimbat vremurile și oamenii.