Pe fundalul invaziei sovietice din Cehoslovacia anului 1968 cunoaștem destinele intersectate ale unor tineri educați care aveau vieți neobișnuite. Tânărul Tomas, medic apreciat de societatea pragheză în care activa cu succes, este dezamăgit de superficialitatea soției sale și decide să o părăsească. Surprinderea lui este foarte mare atunci când constată că părinții lui s-au poziționat de partea fostei partenere care îl șantaja emoțional folosind propriul fiu și cerându-i în schimb imense beneficii financiare, așa că alege să se izoleze și să-și practice cu dăruire meseria departe de toți. Întâmplarea a făcut să o întâlnească, într-un oraș de provincie în care era plecat în interes de serviciu, într-o cafenea, pe chelnerița Tereza, o tânără sensibilă, inteligentă și frumoasă ce obișnuia să asculte muzică de Beethoven, să citească lecturi de calitate și să privească picturile lui Botticelli, tânără de care s-a îndrăgostit, cu toate că își promisese să nu mai cadă niciodată în capcana iubirii.

Tereza devine soția lui Tomas fiind extrem de geloasă pe toate femeile din anturajul lui, dar, cu sprijinul Sabrinei, se angajează ca fotograf al unei reviste pragheze reușind, în această ipostază, să surprindă instantanee din timpul invaziei rusești din fosta țară ocupată abuziv. Sabrina era în prezent iubita lui Franz, profesorul din Geneva, om cu suflet blând, iar ea, o pictoriță excentrică, una dintre partenerele lui Tomas dinainte să o întâlnească pe Tereza.

Nemulțumit de nedreptățile la care asistă, medicul Tomas a scris un articol împotrivă regimului sovietic ce-și instalase cizma pe gâtul țării. Este marginalizat de sistemul opresiv ce l-a anchetat și l-a retrogradat ca spălător de geamuri. Și soția lui are de suferit deoarece este eliberată din funcție și marginalizată în lumea presei ajungând să lucreze iarăși într-o cârciumă. Cugetând la destinul schimbător, ea își spune că atunci când omul își asumă că vrea să urce, se poate aștepta și să-l surprindă amețeala, întrucât o forță  ar putea-o oricând retrage în hăul suferinței din care s-a ridicat, iar sufletul ce a năvălit pe puntea trupului atunci când a cunoscut iubirea să bată în retragere pentru a încerca să supraviețuiască. Poveștile surprinzătoare de viață ale acestor două cupluri merită să fie descoperite de cititorii interesați de literatura de calitate.

Lectură plăcută!