În vacanţa de vară am hotărât să îmi aleg din lista de recomandări nişte cărţi. Pe listă am pus şi ,,Inimă de cerneală”. La început aveam îndoieli, că nu este o carte interesantă sau că voi fi dezamăgită de ceea ce voi găsi în ea. Am decis să caut un rezumat pe internet, poate îmi va schimba părerea. Însă am lăsat-o pe listă. Au trecut câteva zile şi am fost la librărie să-mi  cumpăr cărţile care îmi rămăseseră de citit. Erau „Inimă de cerneală” şi încă două. Am început să o citesc.

Ce să vă spun despre carte?! Am început greu, dar încet, încet, devenea tot mai interesantă şi începea să-mi placă. Citeam toată ziua, uneori şi noaptea.

Să vă povestesc puţin despre carte. Se numeşte ,,Inimă de cerneală”, e scrisă de o autoare germană pe nume Cornelia Funke. Ea a devenit cunoscută pentru cartea ,,Poveşti despre devoratorii de cărţi”. În carte este vorba despre o fetiţă de doisprezece ani, pe nume Meggie, şi despre tatăl ei,  Mo, care pornesc într-o adevărată aventură, din cauza faptelor tatălui ei, săvârșite în urmă cu câţiva ani. El restaura cărţile care îi plăceau foarte mult. Într-o seară, pe când Meggie avea trei ani, Mo îi citea mamei ei, deoarece ei îi plăcea să i se citească cu voce tare, mai ales din cărţile fantastice, cu zâne. Mo avea un dar, când citea cu voce tare, putea să scoată anumite lucruri sau fiinţe din cărţi, dar problema era că înapoi în carte intra un lucru din lumea lui. În aceea seară, asta s-a şi întâmplat, Mo nu ştia de acest dar, aşa că citea liniștit şi, ca prin magie, în căsuţa lor, apar Basta, Capricorn şi Deget-de-praf. Basta şi Capricorn erau înarmaţi cu săbii şi erau periculoşi, Mo s-a luptat cu ei şi i-a scos din casă, Deget-de-praf nu era agresiv sau înarmat, el avea doar un jder, pe nume Gwin. El i-a povestit că nu vrea decât să ajungă înapoi  în carte. Mo s-a dus s-o caute pe soţia lui şi pe Meggie, dar a găsit-o doar pe fetiţă plângând. El a încercat să acundă adevărul faţă de Meggie. Asta înseamnă că mama lui Meggie a intrat în carte. Trecuseră câţiva ani de la incident, iar Mo, de teamă, se tot muta cu fata lui. Într-o zi, se duc în vizită la Elinor o mătuşă de-a mamei lui Meggie, o colecţionară de cărţi, pentru ca Mo să îi restaureze cărţile. Cumva Capricorn a aflat unde se afla Mo. De aici, cei trei pornesc într-o mare aventură. Pe parcursul drumului, se izbesc şi de necazuri, dar și de bucurii. Capricorn şi Basta îl caută pe Mo, ca să le scoată aur şi bijuterii din carte şi ca să se răzbune pe el. Cei doi şi-au făcut si în această lume o bandă de oameni negri cu care s-au luptat Mo, Meggie şi Elinor. Ei între timp au găsit autorul cărţii şi, cu ajutorul lui, au reuşit să scape de Capricorn. De Basta, încă nu!

Părerea mea despre carte este că s-a inspirat şi din lumea reală. Este o carte potrivită pentru copii, plină de aventură, suspans şi magie. Eu recomand această carte, de care, la început, m-am îndoit, dar care s-a dovedit a fi una foarte bună. Din punctul meu de vedere, merită citită. Ca recomandare, dacă o să-ţi placă mult ,,Inimă de Cerneală”, să citeşti și continuarea. ,,Sânge de cerneală” va fi următoarea mea lectură! Olivia Ciuhan, clasa a VII-a, Unde fugim de-acasă?, Botoșani

Desen - Ciuhan Olivia.jpg