”În Brooklyn crește un copac”, de Betty Smith, prezintă viața oamenilor la începutul secolului XX.  Autoarea, născută în Brooklyn, din părinți de origine germană oferă pe parcursul acțiunii episoade autobiografice.  A participat la cursurile Universității din Michigan și a câștigat ”Premiul Avery Hopwood” acordat tinerilor talentați care aspirau să devină scriitori. Romanul ” În Brooklyn crește un copac” s-a bucurat rapid de succes, devenind cea mai vândută carte din 1943.

Eroina principală,  Francie Nolan, trăiește într-un cartier sărac din Brooklyn și luptă pentru o viață mai bună. Născută într-o familie fără resurse materiale, cu un tată căzut în mrejele alcoolului, cu o mamă care îl iubește mai mult pe fratele ei, Francie trebuie să se îngrijească singură de viitorul ei. Înainte ca Francie și fratele ei, Neeley să termine clasa a VIII a tatăl lor moare, lăsând-o pe mama lor însărcinată, singură. Cei doi copii sunt nevoiți să lucreze toată vara pentru a suporta cheltuielile casei. Oare nu se confruntă și astăzi nenumărați tineri cu dificultăți materiale care îi împiedică să-și continue studiile?

M-au impresionat curajul și perseverența lui Francie. Când mama ei nu o lasă să meargă la școală, ea găsește un mod să își continue studiile și să aducă bani familiei sale. Mi-a plăcut faptul că, deși nu avea multe lucruri, Francie era fericită, bucurându-se de fiecare zi de școală și de fiecare carte citită. Chiar dacă totul devenea trist și cenușiu, ea reușea să găsească un motiv pentru care să fie fericită.

Francie reprezintă modelul meu pentru o luptătoare docilă, care își depășește condiția prin muncă și fără a-și acuza părinții sau societatea pentru situația ei dificilă. Deși autoarea a scris ”În Brooklyn crește un copac” acum aproape un secol, temele abordate, precum familia, copilăria și importanța educației, sunt neașteptat de actuale.

Andreea Teleșpan

In Brooklyn creste un copac - Betty Smith