HOMO DEUS – SCURTĂ ISTORIE A VIITORULUI

Homo Deus – Scurtă istorie a viitorului de Yuval Noah Harari este o carte publicată în anul 2018.

Această carte nu este ca oricare altă carte în care să întâlnești un incipit, o acțiune care să te țină în suspans sau un final fericit. Această carte îți va deschide ochii , te va ajuta să descoperi lumea în care trăiești, o lume nu tocmai perfectă dar pe care oamenii tind să o transforme într-un paradis.

Autorul abordează cele trei probleme care i-au preocupat pe oamenii de-a lungul timpului, aceleași probleme ce i-au preocupat și pe oamenii din China din secolul XX, oamenii din India medievală și cei din Egiptul Antic. Foametea, molimele și războiul.

Toate aceste probleme au făcut ca oamenii să își dorească viață veșnică, oamenii de știință căutând soluții pentru a învinge moartea, moartea cauzată de foamete, molime și război.Asemenea visuri sunt împărtășite, iar autorul prezintă mărturisirea cofondatorului PayPal, Peter Thiel ce precizează că vrea să trăiască veșnic:

“Cred că există probabil trei modalități principale de abordare [a morții]. Poți să o accepți, poți să o negi sau poți să o combați. Cred că societatea noastră este dominată de oameni care fie o neagă, fie o acceptă, iar eu prefer să o combat. ”

Despre această mărturisire ce pot sa zic este faptul ca da, intr-adevăr, opiniile sunt împărțite dar nu poate fi exclusă această idee asupra nemuririi, considerând-o doar o poveste de adormit copiii. De ce sa cautăm metoda de a păstra corpul nostru in viață când sufletul nostru va ramâne nemuritor și este ceea ce contează! Dar aici poate aparea și întrebarea unora și anume, de ce să nu fie si corpul nemuritor ci doar sufletul? De ce să nu fim nemuritori complet?

“Nu e ușor să trăiești cu gândul că vei muri, dar e și mai greu să crezi în nemurire și să constați că te-ai înșelat.”

Alt plan al omenirii din punct de vedere a autorului este găsirea cheii fericirii, dar din punctul meu de vedere acest plan este mai presus de cel de a învinge moarte. Autorul susține că “dobândirea fericirii adevărate nu va fi mult mai ușor decât înfrângerea morții.”

Din punctul meu de vedere orice om are ca scop în viață dobândirea fericirii adevarate, oamenii căutând această fericire atât conștient cât și inconștient.

Epicur spunea că “ suntem fericiti atunci când avem senzații plăcute și nu avem senzații neplăcute” și de asemenea Jeremy Bentham susținea că “ natura a făcut ca asupra omului să aibă autoritate doi stăpâni- plăcerea și durerea- și că doar aceștia guvernează tot ceea ce facem, spunem și gândim”

Login Sorina Andrea, clasa aX-a S

Colegiul Național ,,George Coșbuc” Năsăud

60346619_587867688372246_7327071687076216832_n.jpg