iubire cu i mic.jpg

Mara Constantinescu (Șc.Gimn. „IOANID”, București) citește „Iubire cu i mic” 

Povestea începe într-o seară frumoasă de iarnă. Era revelionul. Samuel de Juan, un bărbat de treizeci și șapte de ani făcea același lucru pe care îl făcea în fiecare zi… Citește, se uita la televizor sau asculta muzică clasică.

Viața lui era foarte plictisitoare. De când a murit soția lui, nu are mai nimic de făcut. Își omoară timpul făcând „chestii normale”, dar cam anoste și lipsite de culoare.

Ziua lui era planificată astfel: se  trezea, se  spăla, mânca, se ducea la școală (el fiind profesor de filologie), preda, se întorcea de la școală, făcea un duș, mânca, se uita la știri, asculta muzică clasică, citea și se culca. Singura aventură a lui era să se mai ducă la supermarket o dată, de două ori pe săptămână. În rest, totul era la fel.

Până într-o zi când se întâlnește la el acasă, după ce se întoarce de la școală,o mică pisică, un motănel căruia îi va pune numele Mishima. Era singura ființă,  ,,..care nu mai vrea să plece de la casa aceasta”.

Acest ghem mic de blană l-a făcut pe Samuel de Juan sa iasă din casă și nu pentru școală sau cumpărături, ci pentru a cunoaște lumea vecină sau oamenii simpli care se plimbau prin zonă. L-a făcut să mai renunțe la obiceiurile lui plictisitoare și să invite prieteni și vecini la ceai sau o cafea ca să mai stea de vorbă.

Un simplu animăluț a făcut dintr-un om încuiat în sine și cu nasul mereu în cărți un profesor și prieten devotat și cât ai zice peste s-a făcut cunoscut în tot cartierul (deși nu asta a intenționat… nicio clipă, măcar, căci este o persoană retrasă).

Și nu doar atât. Să știți că Samuel nu a fost mereu atât de trist. Când era un copil mic avea multi prieteni. Dar, mai ales, avea și o „cea mai buna prietenă”. O chema Gabriela. Din păcate, a rupt orice legătură cu ea de când a intrat la facultate. De atunci este așa. Dar când a văzut o doamnă drăguță în fața ochilor, aproape a început sa plângă. Era ea. Pisica l-a dus la Gabriela. Parcă omul s-a luminat brusc la față.

Cartea prezintă toate eforturile, schemele și planurile, micile ritualuri pe care Samuel le pune la cale și le execută crezând că va putea relua legătura cu Gabriela. Paradoxal, îi iese și a păstrat motanul, ca talisman pentru o noua viață, mai frumoasă.