• 9789731249711-2477339.jpg

Balaita Raluca Maria, clasa a 9-a

Colegiul National „Vasile Alecsandri” , Bacau

Cercul de lectura LecturAsii

 

In opinia mea cartea ’’ Fahrenheit 451” de Ray Bradbury ne prezinta o poveste specială care mi-a plăcut foarte mult, deoarece m-a ajutat sa inteleg ca trebuie sa pretuiesc chiar si lucrurile nesemnificative care se afla in intreaga lume. Fahrenheit 451 încearcă să sublinieze lipsa de implicare a oamenilor, aceștia fiind precum niște roboței cărora li se dictează exact cum să gândească, cum să se poarte, cum să reacționeze în anumite situații. Ideea centrală a acestei distopii este aceea conform căreia oamenii nu trebuie lăsați să descopere prea multe sau să scape de sub controlul autorităților pentru ca echilibrul artificial creat de acestea să nu se destrame.

Este o presupusa lume din viitor. Pompierii ard toate cartile pe care le gasesc, nimeni nu are voie sa citeasca sau sa tina carti. Un pompier intalneste intr-o noapte, pe strada, o fata ciudata, cu care discuta probleme ale societății si despre ce faceau pompierii in trecut, stingeau focul, nu il aprindeau. Acesta afla mai tarziu ca fata aceea era o fantoma. Discuția cu ea il face pe pompier sa renunte la meseria sa realizand ca este ceva rau si se apuca de citit pe ascuns. Se aliaza cu un un grup de barbati dornici sa se sfarseasca aceasta poveste si cititul sa fie un obicei facut de toti. Il omoara mai tarziu pe seful sau, din echipa de pompieri, ajunge sa isi dea foc casei ca sa nu i-o arda altii primii.

Desi intriga nu a fost detaliata, iar incheierea nu a fost nici pe departe fericită, m-am bucurat sa citesc pagină cu pagină, despre actiunea  care devine, pe parcurs, din ce in ce mai intensa si care m-a făcut sa traiesc fiecare moment de frica si placere pe care le are Montag. Sunt multe lucruri de învățat din această carte. Însă, cred că aspectul pe care Ray Bradbury a ținut să ni-l întipărească bine în minte este următorul: cititul este cel care te învață cu adevărat să gândești pentru tine însuți. Cartea este motorul care pune rotițele gândirii în funcțiune, care ajută la formarea intelectuală.