elantris.jpg

     Elantris este un roman fantastic scris de scriitorul american Brandon Sanderson.  În această carte este vorba de Elantris, un oraș considerat orașul soare al oamenilor-zei. Acest oraș avea construcții magnifice, înalte până la cer, cu ziduri impenetrabile. Oameni care trăiau în acest oraș se numeau elantrieni, acestea aveau o înfățișare specifică față  de celelalte națiunii. Părul le era de un alb pur, pielea lor strălucea argintie în întuneric și elantrieni puteau să practice magia cu ajutorul unor desene cu proprietăți magice, care se numeau Aon-uri. Elantrieni nu aveau nevoie de mâncare pentru a supraviețui, iar orice rană le era vindecată. Însă viață minunată pe care o duceau aceștia a luat sfârșit când orașul a fost lovit de un blestem,  care transforma semizeii în niște monstruozități. Monstruozități  cu pielea gri și părul căzut, părea că tot ce era vibrant la ei a putrezit. Și cel mai grav era că, acum, durerea provocată de orice rană  rămânea cu ei pentru tot restul vieții. Toți oameni care erau loviți de acest blestem erau exilați într-o parte întunecată a orașului unde de cele multe ori își găseau sfârșitul vieții, deoarece condițiile în care trebuiau să trăiască erau de neimaginat.

De acest blestem este lovit însuși prințul moștenitor, Raoden. Pentru a nu lăsa să se afle acest lucru și pentru a nu îngrijora elantrienii, cei de la palat  hotărăsc să spună că prințul a murit. Această teribilă întâmplare are loc chiar înaintea căsătoriei prințului cu Sarene, fiică regelui din Teod. Aceasta află de moartea regelui pe drum spre Elantris însă nu se întoarce ,deoarece conform contractului de căsătorie aceasta trebuia să-și ducă până la capăt îndatoririle de văduvă. Rămâne la palatul a cărei regină trebuia să devină, iar în timpul șederii ei a avut parte de tot felul de întâmplări și află secretele ascunse ale Elantrisului și ale casei regale. Pe parcursul cărții descoperim în Sarene o femeie puternică și deșteaptă. Deși este considerată inferioară pentru că este femeie, aceasta nu se lasă intimidată și reușește să obțină respectul oamenilor prin inteligența de care dă dovadă.  Serene era pasionată de politică așa că  se amestecă în grupul de prieteni al lui Raoden, câștigându-le încrederea. Împreună vor încerca să salveze Elantrisul, care era odată cel mai măreț oraș. Pe lângă că încearcă să salveze orașul Serene descoperă că Raoden, cel care trebuia să îi fie soț nu este mort și că se află în afara orașului cu ceilalți oameni loviți de blestem. Acum mai are o misiune,aceea de a-l salva  pe prinț. Între timp Raoden încearcă să supraviețuiască și să se alieze cu câți mai mulți oameni aflați acolo pentru că de unul singur nu are cum să reziste blestemului și condițiilor în care trebuia să trăiască.

Această carte te captivează prin frumoasa poveste de dragoste dintre Serene și Raoden, care nu se văzuseră niciodată, dar simțeau că ceva îi leagă. Pe lângă povestea de dragoste,  întregul univers care este creat în această carte nu face altceva decât să te fascineze și mai tare. Elantris, istoria acestui oraș și magia care este prezentă peste tot în Elantris sunt doar câteva lucruri care te fac să nu lași cartea din mână. Finalul este la fel de captivant, deoarece  o armată de călugări încearcă să pună stăpânire pe oraș omorând orice le apare în calea lor, iar acest lucru se întâmplă chiar când Raoden găsește o soluție să se reîntoarcă în regat.

Mihali Daiana

Colegiul Național Elena Ghiba Birta Arad