cum-am-supravietuit-clasei-a-viii-a-cover_mobil.jpg

Viața la oraș poate părea monotonă, însă nu și atunci când ai prieteni buni, cu care să îți împarți timpul, ideile și emoțiile. În cazul celor cinci elevi, eroii din cartea „Cum am supraviețuit clasei a VIII-a”, de Robert Ersten, „plictiseală” este un termen necunoscut. În primul rând, deoarece trei dintre ei trebuie să învețe pentru Evaluarea Națională de la finele anului. Apoi, pentru că răul întruchipat s-a reîntors la școală, în persoana profesoarei de germană Vlăsceanu. După dispariția ei subită, de acum trei ani, mulți crezură că aceasta se retrăsese definitiv, însă revenirea ei produce un val de panică în toată școala. Astfel, Clara, Raul, Filip, Luca și Dora sunt determinați să afle ce planuri malefice ascunde Vlăsceanu și vor cu orice preț să o oprească. În acest scop, echipa Reparabile tempus face un plan, se apucă de cercetări după orele de curs, cu multă atenție la cele mai mici detalii, și trece la fapte.

Călătoria către răspunsuri este una întortocheată, iar eroii noștri ajung să încâlcească firele căutării de mai multe ori. Cum vor izbuti oare să descopere adevărul? Datorită iscusinței lui Luca, grijii lui Filip, îndemânării Dorei, energiei lui Raul și istețimii Clarei.

Când am ajuns la finalul cărții, am fost uimită să aflu, din ultima pagină, că Robert Ersten este pseudonimul unui grup de elevi coordonați de doamna Ioana Nicolaie (o scriitoare pe care o admir mult, încă de la Ferbonia). Capitolele sunt atât de bine orchestrate și scrise cu atâta îndemânare stilistică, încât nu am observat mâinile diferite care au contribuit la elaborarea întregului. Felicitări elevilor de la cursul de scriere creativă de la Școala Germană Hermann Oberth!

Așadar, dacă vreți o lectură de vacanță care să vă țină cu respirația tăiată, să vă prindă în vârtejul unei aventuri contemporane, să vă împrietenească cu eroi simpatici, cu preocupări similare cu ale voastre, nu întârziați să găsiți răspunsul la întrebarea „Cum am supraviețuit clasei a VIII-a”! Andrada Trempe , clasa a 7-a, Școala Gimnazială „Oltea Doamna”, Oradea