Romanul realist este ancorat în realitate, dar oferă totodată cititorului o poveste de dragoste neașteptată. Tema romanului face referire la statutul femeii în secolul al XVII-lea. Prin această scriere este adusă o critică societății atât pentru condițiile de trai, cât și pentru situația femeii din acea vreme. Dacă o femeie nu avea bani sau nu era căsătorită, aceasta era limitată la meserii prost plătite, cum ar fi cea de guvernantă.
Experiențele trăite de către autoare sunt evocate și în scrierile sale. Acestea nu au reprezentat pentru ea o oportunitate de a evada din realitatea cruntă, ci tocmai o destăinuire în care prezintă realitatea, așa cum era ea. De aceea, Charlotte și Jane trec prin experiențe asemănătoare. Autoarea, asemenea protagonistei, rămâne orfană de mică, mama sa murind de cancer. Tatăl său, fiind rece și violent, îi dă pe copii în grija surorii mamei lor. Ambele femei dau dovadă de un caracter puternic.
Textul are trei părți distincte. La început este relatată copilăria lui Jane, începând cu perioada de după moartea mamei sale. Urmează o perioadă în care fata locuiește la Școala Lowood, apoi, devenind mai matură, obține postul de guvernantă la conacul Thornfield.

Bianca Halunga, clasa a X-a
Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți jane eyre.jpg