Carol I – Adrian Cioroianu, Andrei Radu - eMAG.roUn singur lucru aș schimba la această carte: aș vrea și mai multe ilustrații! Sunt foarte frumoase, iar eu sunt o pasionată de acest subiect, regalitatea. Mi-a plăcut foarte mult povestea regelui definit de iubirea pentru țara străină pe care o conducea și chipul Mariei, „micuța Maria cea fără de noroc” (am citat tocmai pentru că am apreciat limbajul artistic!).

Povestea lui Carol I începe într-o vreme când purta numele de prinț de Hohenzollern-Sigmaringen. Pentru România, povestea începe când, din cauza abdicării lui Al.I.Cuza, țara capătă domn străin. Și așa începe aventura primului rege al României. Chiar și drumul său spre România avea să fie unul plin de emoții: din cauza conflictului dintre Prusia și Imperiul Habsburgic, Austria era un teritoriu foarte greu de trecut, deoarece, dacă ar fi fost prins acolo, tânărul domn ar fi putut fi acuzat de spionaj și împușcat pe loc. De aceea, folosea pașaport fals (cu numele de Karl Hettinger) și doar cei doi tovarăși de drum știau adevărul identității sale (de altfel, von Werner l-a și salvat, distrăgând vameșii, pretextând că are niște țigări în bagaj și uitase să le declare, când aceștia îi cereau prințului să își prezinte numele, pe care nu și-l mai amintea).

Prin ochii regelui, poporul român cu care face cunoștință la Turnu Severin este extraordinar de amabil: peste tot este întâmpinat cu pâine și sare. La București, în dimineața zilei de 10 mai 1866, când intră în oraș, douăzeci și una de salve de tun îi anunță prezența. Casele erau aranjate cu steaguri tricolore și păreau foarte vesele.  Domnul Brătianu i-a înmânat cheile orașului, iar 30000 de locuitori au urmărit drumul lui spre palat.

După cum bine știți, un domnitor necesită mereu o domniță să-i stea alături, iar aceea avea să fie Elisabeta. Principesa era născută la 29 decembrie 1943, deci cu patru ani mai tânără decât regele cu care se logodește la 4 octombrie 1869, în apropiere de Neuwied. O lună mai târziu, se celebrează căsătoria, iar în vara următorului an, regina era însărcinată. La un an după nuntă, se naște micuța Maria, prințesa cea fără de noroc, a cărei viață e curmată tragic la 3 anișori, de o boală și contagioasă, și necruțătoare, pe atunci. Familia regală trece prin suferințe cumplite. Dar România e mereu biruitoare…