Romanul „Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău” scris de autorul Fredrik Backman a fost prima mea fereastră spre literatura suedezăși pot spune că, dacă această carte chiar ar fi o fereastră m-aș lăsa mângâiată de razele soareluila pervazul ei pentru zece mii de veșnicii de basm.
Dacă v-am stârnit curiozitatea, atuncipermiteți-mi să vă iau într-o călătorie. O călătorie pe care omenirea nu o să poatăvreodată să o facă, mergem pe razele soarelui. Cum adică despre ce raze vorbesc? Cele desprecare v-am spus mai sus, cele ale cărții. Înainte săplecăm trebuie să vă spun că această călătorienu este pentru toți, cum nici această carte nu este pentru toată lumea. Nu este pentru cei care nu au un supererou.
Elsa este o fetiță de șapte ani, mă rog, aproape opt, care, judecând după spuseleadulților din jur, este foarte matură pentru vărstaei. Știe că asta este doar un alt mod de a spunecă este enervantă, dar nu-i pasă. Nu are de ce să-i pese de părerile acestor oameni, pentru căbunica spune că toți supereroii sunt diferiți de restul oamenilor, altfel nu ar mai fi supereroi. Easpune că „orice copil de șapte are dreptul la supereroi și cine nu este de accord cu asta e duscu pluta”.
Bunica are șaptezeci și șapte de ani, mă rog, aproape șaptezeci și opt. Mama Elsei spuneuneori despre ea că este „prea vioaie pentruvârsta ei”. Elsa știe că, la fel ca în cazul ei, astaînseamnă că este prea enervantă. Amândouăsunt supereroine una pentru alta, se iubesc și se înțeleg cel mai bine. Au cea mai puternicălegătură din „Tărâmul-aproape-Treaz”. Văîntrebați ce este acest tărâm?
Bunica l-a inventat pentru Elsa. Un tărâmcu povești unde toată lumea este diferită șinimeni nu trebuie să fie normal, iar scopul estesă o pregătească pentru călătoria în care o vatrimite. O călătorie al cărei scop este unul foarteintrigant. Aceasta o trimite pe Elsa să înmânezeo serie de scrisori unor persoane cărora ea le datorează scuze.
Așa, Elsa pornește într-o călătorie încurcată, plină de mister și semene de întrebare. De-a lungul călătoriei este acompaniată de oameninecunoscuți, -care devin nou cunoscuți și maiapoi prieteni– este bulversată de unele lucruri pecare le află despre bunica sa și descoperă că-i fusese ascunsă o mare partea din viațasupereroinei ei.
Romanul „Bunica mi- spus să-ți spun că-i pare rău” publicat pentru prima data în Suedia în2013, iar în România în 2017, la editura Art, spune o poveste despre autocunoaștere, despreacceptarea faptului că toți suntem diferiți și căîmpreună suntem, nu doar mai puternici, ci șimai bogați sufletește. Prietenia, iubirea și chiarlegătura între generații sunt doar câteva dintretemele prezentate în această carte.
Cu toate acestea, cred că esența acesteilecturi pe care toți cititorii ar trebui să o rețină șimai târziu să reflecte asupra ei este că iubireaadevărată, necondiționată și pură din orice punctde vedere există și este de mai multe feluri. Încarte aproape fiecare personaj are o asemeneapersoană și chiar este, la răndul ei acea persoanăpentru cineva. Cu siguranță, chiar și prin copertagroasă și paginile încărcate de furnici negre cescriu o poveste veți simți acest tip de iubire de la bunica Elsei. De asemenea, romanul ne demonstrează că, uneori cele mai frumoasesentimente vin de la cele mai neașteptatepersoane, cum ar fi bunica, o fire superficială.
Iubirea este un sentiment și o forță ceconferă siguranță și liniște indiferent de cât de puternică este forța ce i se opune, de aceea Elsa a fost ea însăși întotdeauna… Pentru că aveaforța necesară să treacă peste. Iubirea este la fiecare semn de punctuație din carte și, deși o sătrăiți fiecare emoție contradictorie, cot la cot cu Elsa, inima o să vă atragă atenția la ceea ce estemai important: o relație plină de iubire dintre o nepoată și bunica ei.
Acest roman o să vă treacă prin toate stările: de bucurie, dezgust, tristețe, mânie, frică, amuzament și multe altele, dar cel maiimportant veți fi parte dintr-o lectură greu de regăsit altundeva. Dar nu mă credeți pe mine, faceți o excursie pe Tărâmul-aproape-Treaz!
Cărbunaru Maya, clasa a VIII-a B
Colegiul Național,,Traian”, Drobeta Turnu Severin
Comentarii recente