Uneori este foarte greu să ne dăm seama când ar trebui să renunțăm. Chiar și dacă ar trebui să ne dăm bătuți. Totuși, atunci când ne dorim ceva foarte profund, indiferent ce obstacole trebuie să depășim, rămânem perseverenți și înfruntăm greutățile cu privirea înainte. Aceasta este lecția învățată de la înțeleptul Santiago din romanul scriitorului clasic Ernest Hemingway, „Bătrânul și marea”, apărut la Editura Polirom în 2014. Odată ce bătrânul Santiago a fost declarat un iremediabil salao, forma cea mai gravă de ghinion, în a 84-a zi în care niciun pește nu s-a lăsat condamnat la moarte de undița sa, acesta este cât se poate de motivat să prindă cel mai mare și mai de temut pește. Astfel, în zorii celei de-a 85-a zile, bătrânul pornește cât mai larg în neantul albastru al mării, pentru a-și putea spori activitatea. La un moment dat, un pește mare, chiar mai lat decât preconizase el, se agață de cârlig și începe să tragă. Însă nici bătrânul nu se lăsă mai prejos. Iar așa începuseră cele 3 zile ale călătoriei pe mare, cu misiunea de a prinde misteriosul pește. Totuși, în ciuda realității grele la care era supus bătrânul, totul fusese doar o metaforă pentru expediția în interiorul său. Clipele pe care le-a petrecut pe barca sa, vorbind doar cu marea și cu sinele său, au contribuit la aspirația arzătoare a bătrânului de a dovedi tuturor că se înșelaseră în privința lui:
„Zecile de momente când o dovedise nu mai însemnau nimic. Acum urma s-o dovedească iarăși. Fiecare ocazie era o nouă ocazie și bătrânul nu se gândea niciodată la trecut atunci când ea se ivea.”
Acest text nu ne învață doar despre perseverență și efectul său asupra mentalității unui om, ci și despre cât este de important să nu ne lăsăm influențați de opiniile malițioase, uneori pline de ironie usturătoare, ale celorlalte persoane din jurul nostru. Lasă-te purtat de ritmul cuvintelor, simțind briza mării de cerneală citind despre călătoria bătrânului Santiago în amurgul sinelui său. Despre cum poate timpul petrecut singur, învăluit de reflecțiile tale să-ți schimbe conduita, despre cum funcționează pescuitul sau despre cum se termină expediția maritimă vei afla doar parcurgând romanul „Bătrânul și marea”.
Lupaș Alexandra
Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna” Oradea, Prof. Coord. Ioana Trempe
Comentarii recente