Ungureanu Daiana, clasa a IX-a

Colegiul Național ,,Vasile Alecsandri” Bacău

Cercul de lectură LecturAșii

 

Acest roman prezintă povestea unui băiețel de 9 ani, pe nume Bruno, care este nevoit să se mute alături de familia sa în Polonia, lângă lagărul de concentrare de la Auschwitz, deoarece tatăl său este un ofițer nazist și este responsabil de acest loc înfiorător. Lui Bruno nu îi place noua locuință și, după un timp, începe să exploreze împrejurimile. Astfel, ajunge în fața gardului imens ce desparte libertatea de captivitate și îl întâlnește pe Shmuel, un copil nevinovat, cu care se împrietenește. Timp de câteva săptămâni, Bruno îl vizitează și îi aduce mâncare pe ascuns, neștiind ce se întâmplă cu adevărat în spatele gardului. Într-o zi, când Shmuel îi spune prietenului său că nu își găsește tatăl, lucrurile iau o întorsătură drastică, lasând urme dureroase.

În ciuda cruzimii ce se poate remarca în acest roman, mi-a plăcut să cunosc povestea dură a lui Bruno, deoarece mi-a oferit oportunitatea să vizualizez prin ochii unui copil de doar 9 ani viața grea a oamenilor aflați în lagărul de concentrare de la Auschwitz. Brutalitatea regăsită în acest roman este la un nivel înalt ținând cont de faptul că întâmplările relatate au fost cândva adevărate. Am admirat atitudinea lui Bruno încă de la început, acesta dovedind înțelepciune și compasiune și m-a impresionat curajul acestuia în momentul în care se strecura în bucătărie pentru a lua câte ceva de mâncare pentru noul său prieten, Shmuel. De asemenea, se observă mărinimia pe care o are față de unele personaje, precum Pavel, bătrânul care ajuta familia protagonistului în bucătărie, fapt ce îl definește în totalitate pe copil.

Chiar dacă este o operă literară tristă, ce îți lasă sufletul îndurerat și te face să lăcrimezi, o recomand, întrucât captivează ușor lectorii, stârnindu-le curiozitatea prin intermediul faptelor, gândurilor și sentimentelor lui Bruno, un copil inteligent și chibzuit. Este important ca cititorii să empatizeze cu trăirile acestuia, deoarece nu este ușor să te lovești de astfel de situții în care nu știi ce e bine și ce e rău.

baiatul.jpg