aproape-sigur-produs_imagine.jpgRomanul Lisei Graff este o carte despre cât e uneori de greu să navighezi printre părerile celorlalți despre tine, despre cum te schimbă și te demotivează acestea, despre cum faci față provocărilor și încercărilor tale de a te integra în lume. E și despre bullying și încredere în sine. Mi-a plăcut faptul că ultimul capitol (finalul cărții) nu era unul clasic, ci o listă de lucruri pe care băiatul le-a învățat. Personajul meu preferat din carte este Calista pentru că, deși era și ea un copil, a și-a stabilit ca prioritate să îl ajute și să îl înțeleagă pe Albie, chiar dacă asta i-a pus capăt jobului de care depindea.

Albie nu a fost niciodată cel mai bun la nimic. “Albie nu-i cel mai deștept copil din clasă. Nici cel mai înalt. Nici cel mai bun la sport. El conștientizează asta. Niciodată nu a avut rezultate bune la școală, ba chiar a fost dat afară de la fosta sa școală privată pentru că rămăsese în urmă. Albie nu prea s-a integrat printre copiii de vârsta lui, având un număr mic de prieteni. Totuși, lui Albie îi place să citească o serie numită “Căpitanul Chilot”, pe care mama sa nu o prea îndrăgește, considerând-o pentru copii mici. Din motivul asta, ea îl testează de nenumărate ori și crede că băiatul său este dislexic.

Cum am zis, Albie nu prea are prieteni, dar vecinul său Erlan e excepție. Erlan e un băiat de vârsta lui Albie, cu o familie mare, cu două perechi de tripleți. Locuind aproape, cei doi sunt foarte apropiați până când, cu banii de la emisiunea la care participa, Erlan și familia lui se mută într-o casă mare, în cealaltă parte a orașului, despărțindu-i pe băieți. O altă prietenă a lui Albie este Betsy, o fată drăguță cu un impediment de vorbire  (m-am gândit la termenul “speech impediment” și nu am știut cum să îl traduc, deși suna ciudat). Un lucra care îi unește pe cei doi este bullying- ul constant al copiilor din jur.

O altă persoană care pare că îl înțelege pe Albie este Calista, noua lui bonă. La început, băiatul o cam respinge, dar își dă seama ca, poate, există și adulți care să îl înțeleagă. Calista a prioritizat  fericirea lui Albie și a încercat să facă ce e mai bine pentru el și să îl înțeleagă, știind că risca să piardă jobul de care depindea. Un alt adult implicat în viața lui Albie este Dl Clifton, profesorul său de matematică. El îi arată lui Albie un lucru distractiv, la care se descurcă, cu adevărat. Profesorul îl mai învață și că matematica nu e chiar ce credea Albie, deschizându-i o nouă „ușă”.

La finalul cărții, Albie schimba lista cu lucruri la care e aproape bun (prezentată la început), într-o listă cu lucruri pe care le știe. Ni se arată cum, deși nu s-a schimbat complet, își știe valoarea și e mai sigur pe el.