gainusa-care-voia-sa-zboare-cover_big.jpg

După maratonul de cincisprezece recenzii pe care le-am postat din 1 până în 15 august, am căutat să citesc o carte mică, și ca dimensiune, și ca nivel de dificultate. De aceea, am ales din bibliotecă un volum din colecția Smart Blue, de la editura Arthur, a unei autoare sud-coreene, Sun-mi Hwang, intitulată „Găinușa care voia să zboare”.

Este povestea lui Muguraș, o găină care își dorea tare mult să clocească măcar un ou, dar al cărei destin stabilit de oameni era să stea în cușcă și să facă ouă, iar când nu a mai ouat, să fie aruncată la groapa de gunoi. Soarta ei se ridică însă deasupra dorinței stăpânilor, așa că Muguraș – nume predestinat, pentru că poartă în el semnificația cuvântului „frunză” – va fi salvată de rățoiul Hoinar, cu care leagă o strânsă prietenie. Normal că există în carte și un „tip rău”, o nevăstuică, iar goana pentru supraviețuire va fi subiectul întregii cărți.

Dincolo de povestea emoționantă și de limbajul simplu, ușor de urmărit, cartea s-a dovedit a fi mai mult decât o lectură pentru copii. Romanul vorbește despre:

  • găsirea unui sens al vieții: „Ce sens are viața mea dacă nu pot cloci un ou?”;
  • curaj și prietenie: „Nu putea bate în retragere, atâta timp cât prietenul ei era în pericol.”;
  • moarte: „Oare așa o fi când mori?”;
  • nevoia de libertate: „Strălucitoarea lume de afară” și pericolele vieții libere;
  • reguli: „Păstrarea ordinii este cel mai important lucru!”;
  • dragoste: „Cel mai important este să ne înțelegem unul pe celălalt. Asta este dragostea!”;
  • echilibrul universului: „Căci dacă undeva cineva moare, altcineva, în altă parte, se naște.”;
  • împlinirea visurilor: „Trebuie să faci ceea ce-ți dorești să faci. Întreabă-te pe tine însuți ce vrei să faci cu adevărat”.

Dacă doriți să aflați ce înseamnă „a zbura” pentru o găinușă curajoasă, lăsați-vă cuprinși de farmecul povestioarei lui Sun-mi Hwang și a desenelor ilustratoarei Namoco. Poate vă inspiră să vă împliniți propriile voastre visuri! Andrada Trempe, clasa a 7-a, Școala Gimnazială „Oltea Doamna”, Oradea