Deodată în adâncul pădurii. O poveste

de Amos Oz

Scrisă de Amos Oz, cel mai important prozator și eseist israelian, cartea apare în anul 2005 și este publicată în România de editura Humanitas Fiction în anul 2017.

Amos Oz - Deodata in adancul padurii.jpeg“Deodată în adâncul pădurii” este o poveste scurtă, dar frumoasă din care învățăm despre simplitate și despre respectul pe care îl datorăm vieții, despre toleranță, excludere și rolul colectivului, despre singurătate, curaj, dorința de cunoaștere și, mai ales, despre importanța comunicării.

Maya și Mati sunt doi copii care trăiesc într-un sat blestemat în care, cu mult timp în urmă, s-a întâmplat un eveniment ciudat: toate vietățile au dispărut!

Toți locuitorii se tem de venirea pe timpul nopții a duhului muntelui, Nehi. Nimeni nu se aventurează afară după lăsarea întunericului și nici în pădurea din apropiere, sălașul duhului și locul unde acesta se pare că  a ademenit toate animalele.

Maia și Maty, cărora misterul le-a stârnit curiozitatea, refuză ignoranța și aleg plini de curaj să dezlege misterul și urmându-și intuiția se aventurează adânc în pădure în ciuda interdicției.

Fiind vorba de copii, depinde de fiecare cititor să-și imagineze sfârșitul care rămâne un mister. Oare reușesc cei doi copii să dezlege misterul, să afle cauza și modul în care animalele au dispărut din sat?

(Sebastian Caminschi, clasa a VII-a, Colegiul Național “Gheorghe Lazăr” Sibiu)