Aiurea - Svetlana ChmakovaTotul a început când Penelope s-a mutat într-un oraș nou și, bineînțeles, a trebuit să se mute și într-o școală nouă.

Când a intrat pentru prima dată pe poarta școlii „Gimnaziul Berrybrook”, s-a întâmplat ceva ce nu trebuia să se întâmple: i-au scăpat caietele și toate cărțile din brațe. Toți elevii erau pe acel hol, au început să o tachineze și să râdă de ea. Au tachinat-o și mai mult când James, tocilarul școlii, a ajutat-o să-și ridice cărțile; au început să facă glume pe seama celor doi. Penelope s-a înfuriat atât de tare, încât l-a împins pe James și a plecat.

După câteva săptămâni, Penelope și-a făcut niște prietene. Într-o zi, pe când cele trei prietene scriau, a intrat profesorul lor coordonator, domnul Ramirez, care i-a anunțat că urma să se țină Târgul Cluburilor Școlare. La acest târg se calificaseră două cluburi, cel de arte, la care lua parte și Penelope și cel de științe, la care participa James. Partea tristă pentru clubul de arte era că nu aveau stand de expunere, ca pedeapsă pentru faptul că în anii precedenți nu terminaseră niciodată lucrările la timp pentru a participa la târg.

Maribella Samson, care își dorea să coordoneze clubul de arte, a venit cu ideea de a face o bandă desenată pentru ziarul școlii. Desenele trebuiau să fie legate de viața de elev. Și terminate până într-o vineri, în trei săptămâni.

Poate vă gândiți că aceste două cluburi se înțeleg de minune, dar adevărul este că membrii lor se urăsc… Vorbesc urât unii cu alții, se îmbrâncesc și își fac farse proaste reciproc.

Următoarea zi, la prima oră, Penelope avea oră de științe. Fata stătuse până seara târziu pentru a termina un desen cu o sirenă și, bineînțeles, a uitat de diagrama pe care trebuia să o predea; abia în pauza dinaintea orei s-a apucat de ea. La începutul orei, a predat diagrama profesoarei și a dat și test. La finalul orei, profesoara, destul de înțelegătoare față de situația lui Penelope, a provocat-o pe fată la o discuție desre sirene: ce specie crede că ar reprezenta, în ce mediu trăiește, ce structură ar avea scheletul ei și, pentru că a observat că fetița era nesigură la biologie, i-a sugerat niște lecții suplimentare tocmai cu James, de la care nu își ceruse iertare pentru împinsul din prima zi. De aceea, Penelope nu era prea încântată de situație.

Peste câteva săptămâni, totuși, lucrurile aveau să se schimbe: primele vești bune despre banda desenată au venit, la biologie are doar zece și a găsit curajul de a-i cere scuze lui James. Însă cluburile lor erau în așa dispută, încât directorul a decis anularea târgului. În acea zi, pe când James era în vizită la ea, Penelope găsește ideea salvatoare pentru târg și de a doua zi aveau să o pună în aplicare: a face să colaboreze cele două cluburi la un proiect comun, un panou solar. Cei din clubul de științe aveau să îl construiască, iar cei din clubul de arte să îl decoreze. Și, pentru că ambele cluburi au acceptat ideea, directorul a redeschis târgul.

La final, copiii răutăcioși au devenit mai buni, iar cele două cluburi s-au împăcat. Asta este povestea acestui roman grafic care nu e doar frumos, ci are, la final, câteva pagini despre cum a ajuns autoarea desenatoare și câteva pagini cu sfaturi despre cum poți crea propria bandă desenată, dacă îți face plăcere.