charlie si fabrica.jpg

Prin ochii fetiței de clasa a V-a, romanul atinge ca subiect „simplitatea și căutarea fericirii, câteva cuvinte-cheie fiind: bucurie, uimire, modestie, cadou, nevoie. E frumos cum e prezentat Charlie: „cineva isteț, iubitor, sufletist, ca tine!”.

Mi-a plăcut cartea, pentru că aceasta transmite gândul că, dacă ești modest, onest, bun și știi să te comporți, lumea te va îndrăgi și vei ajunge departe.

Charlie era un băiețel sărac și modest. Locuia într-o casă, de fapt, într-o mare înghesuială, cu părinții și cu cei patru bunici. Doar de ziua lui primea câte o ciocolată. Aniversarea se apropia, când tatăl lui se întoarse, într-o bună zi, de la muncă și aduse vestea că în ciocolata Wonka sunt ascunse cinci bilete de aur, care ar putea aduce o vizită gratuită a fabricii celor ce le găseau. Printre găsitori, cu multe peripeții, se va număra și Charlie, care intră în posesia ultimului bilet, pitit într-un batonaș de cinci cenți. Cel mai frumos moment din viața lui este umbrit însă de vestea că tatăl a rămas șomer. Totuși, familia îl sprijină cât se poate și Charlie ajunge să viziteze fabrica de ciocolată alături de patru puși răsfățați care se vor pierde pe drum, în cursul aventurii, pentru că sunt răutăcioși, nerespectuoși, lipsiți de suflet. La final, Willy Wonka îi lasă lui Charlie fabrica aceasta fermecată ce ar putea deveni salvarea familiei sale.