Termen pentru completarea formularului: 14 februarie 2023
Context. La 14 ianuarie 2022 a fost promulgată legea prin care s-a decis faptul că 15 februarie devine Ziua Națională a Lecturii, bibliotecile și instituțiile publice cu responsabilități în domeniile Educație și Cultură trebuind să ofere asistență și sprijin de specialitate, contribuind astfel la încurajarea lecturii în rândul populației. S-a stabilit că, pentru a marca această zi, în toate școlile din România, în intervalul orar 11.00-14.00, se vor aloca 15 minute pentru lectură, individual sau în grupuri mici, pentru „a promova lectura ca obicei cotidian fără a presupune discutarea fragmentelor citite sau realizarea unei analize pe text”. Totuși, 15 minute și o simplălectură sunt insuficiente, dacă sunt rupte de context și dacă acest tip de activități se realizează doar sporadic.
La ce ne-am gândit? Să mutăm concursul „Citește cu mine!”, care are deja trei ediții, din decembrie în 15 februarie, lansând odată cu el o nouă ediție a lecturiadei ‒ „Nevoia de împrospătare sau cum să devii căutător în lumea în care trăiești”. Dar pentru că, începând din anul acesta luna februarie este luna vacanțelor aleatorii și nu știm câți elevi vor fi prezenți la școală în Ziua Lecturii Naționale, am extins concursul la întraga lună februarie.
Prin urmare vă învităm să participați împreună cu noi la concursul „Citește cu mine!” cu tema „Colecționarii de valori”, concretizat prin activități/proiecte puse în practică în ziua/zilele în care doriți pe parcursul acestei luni.
De ce această temă? Nu cred că este o noutate pentru nimeni că actul lecturii (în special al lecturii literaturii) deschide calea pentru a descoperi, recunoaște și a medita pe seama unor atitudini și valori (personale, comunitare, familiale, aceleași în toate timpurile sau ale prezentului etc.) care ne fac să fim ceea ce suntem ca oameni. Iar un nou prilej de reflecție asupra lor ne va determina să le privim cu ochi proaspeți, dintr-o altă perspectivă.
Descriere: 1. Care este scopul? Derularea unei/unor activități /proiecte de lectură prin prisma valorilor și reflecție asupra lor având ca punct de plecare cărți de literatură ale unor autori români din orice perioadă. 2. Cui ne adresăm? Elevilor de toate vârstele (pot participa și grădinițele) din România și Republica Moldova precum și profesorilor, bibliotecarilor, părinților și unor invitați speciali. 3. Când? Cât timp? În orice zi din luna februarie 2023, de la 30 de minute până la cât timp aveți la dispoziție. 4. De câte ori? De la o singură dată până la de câte ori doriți. 5. Unde? a. în spațiul real: în clasă, școală, muzee, biblioteci, librării; b. în spațiul virtual, pe grupul de Facebook al Lecturiadei. 6. Cum veți proceda? Realizând activități/proiecte care presupun o lectură prin prisma valorilor, urmată de discuții. 7. Care vor fi rezultatele/produsul? O „colecție” de valori în/din/prin literatura română, prezentate sub formă de: expoziții, instalații, reviste, cărți (în format clasic sau digital). 8. Câte și în ce constă premiile? a. Cinci premii oferite de „Consilierul de lectură” care constă din participarea unui elev însoțit de coordonator la „Școala lui Solomon Marcus”; b. cinci premii oferite de Editura Art cercului/clasei sub forma unor pachete de cărți; c. diplomă de participare la faza locală a concursului „Citește cu mine”; d. posibilitatea consilierilor/profesorilor coordonatori de a-și publica proiectul sub forma de comunicare în cartea simpozionului 2023, „Valorile reflectate în lumile ficționale”, și/sau sub formă de articol în „Consilierul de lectură”. 9. Cum se va face promovarea diseminarea produselor? a. prin expoziții de cărți, instalații etc. la nivelde școală: prin postări pe grupul Lecturiadei.
Pentru mai multe informatii despre concurs consultați:
http://www.lecturiadaelevilor.anpro.ro/regulament
https://www.facebook.com/groups/1990804990946055
http://www.lecturiadaelevilor.anpro.ro/contact/
Sunt recunoscătoare pentru contextul pe care îl creați!
Activitățile de lectură sunt binevenite în rândul elevilor.
Bună ziua, consideram o oportunitate înscrierea la acest proiect. Felicitări!
Proiectul nostru se adresează elevilor mei de gimnaziu.
Am observat că este specificată literatura română, dar din moment ce am realizat această activitate, am vrut să vă împărtășesc această reușită ce se înscrie în educația pentru valori. Sunt interesantă de acest proiect și, în general, de ceea ce vizează educația emoțională, educația pentru valori, plăcerea lecturii la elevii mei.
De săptămâna viitoare le pot solicita elevilor mei propuneri pentru Lecturiada, lectură și discuții pe baza unei creații literare din literatura română. Am observat, de asemenea, că termenul de înscriere este 14 februarie. Vă doresc / ne doresc succes și împliniri.