ȘCOALA solomonarilor
COLECȚII LA PURTĂTOR
Drepturi
Art. 1. Dreptul de a învăța și dreptul de a vă juca învățând.
Art. 2. Dreptul de a vă mira și dreptul de a greși.
Art. 3. Dreptul de a întreba, de a căuta singuri răspunsurile și de a judeca cu propria minte pe cele date de alții.
Îndatoriri/Obligații
Art. 1. Obligația de a vă folosi de toate drepturile de mai sus.
„După trei ani de „Școala solomonarilor…” online, am reluat întâlnirile de la Cluj din septembrie și, odată cu ele, experimentarea unui mod de învățare în care, sub forma unui „joc serios”, am îmbinat principii de educație, drepturi și obligații din prezent și din vechime,prospectând posibile soluții pentru o școală a viitorului.
În fiecare moment (și în cele din afara programului) am experimentat nevoia de împrospătare, dar în același timp am încercat să introducem o anumită rigoare în căutările noastre care ține de documentare în științele naturii, etnografie și muzeografie. Explorare, documentare, colectare, colecție, prezentare, jurnal extim, jurnal intim au fost cuvintele de ordine în cele cinci zile în decursul cărora, înarmați cu instrumente de „autentici” exploratori, am observat, am descris, am scris, am fotografiat, am desenat, am înregistrat, ne-am jucat, am pus întrebări, am ghidat, am fost ghidați, ne-am întâlnit…, am vizitat… ș.a.m.d.
Ce a rămas în urma acestei experiențe? Un jurnal colectiv și mai multe colecții. O parte a activităților noastre este adunată în suplimentul (reluat și el după trei ani de întrerupere) care are ca punct de plecare „Jurnal de ucenic explorator”‒ „caiet de învățură” primit de fiecare ucenic explorator sau „consilier” odată cu intrarea în școală.” Din „Câteva cuvinte pentru început”
Scoala Solomonarilor 2019
ȘCOALA SOLOMONARILOR LUI SOLOMON MARCUS 1-3 septembrie 2020 ZIUA ÎNTÂI Ziua Sfintei Marți/Natașa-Delia Maier Intrarea https://whttps://youtu.be/NhDXI7lIbrU SEMNE și semne Atelier de scriere cu Adina Popescu a https://www.youtube.com/watch?v=BoFwaxSbyTk ZIUA A DOUA...