„Mândrie și Prejudecată’’ este cel mai cunoscut roman al autoarei britanice Jane Austen. Este o lectură frumoasă și profundă care a captivat multe generații.

Cartea abordează mai multe teme importante și cred că experiențele personajelor principale sunt relevante și în ziua de azi. Prin intermediul Elizei putem înțelege că nu este bine să judecăm pe cineva la prima vedere. Ne putem pripi și înșela, este posibil ca persoana aceea să aibă o perioadă grea sau poate că nu prea se pricepe să interacționeze cu persoane noi. În același timp, nu trebuie să ne lăsăm doborâți de părerile unor necunoscuți cărora nu le pasă de noi. Autoarea evidențiază faptul că oamenii judecă și îi discriminează pe ceilalți foarte ușor. De la statutul social, până la unicitatea ta, exista ceva despre care oamenii vor vorbi. Important este să faci ceea ce-ți dorești. Atât timp cât nu deranjezi alte persoane merită să alegi drumul care te va face fericit. Acest lucru este transmis și de citatul meu preferat: „Sunt hotărâtă numai să acționez așa cum, după părerea mea, voi putea fi fericită, fără a ține seama de dumneavoastră sau de oricare altă persoană atât de total străină de mine.‘’

Toate personajele sunt bine descrise. Le putem înțelege dorințele și fricile. Eu mă regăsesc în personajul Elizabeth. Amândouă suntem încăpățânate, ne place să citim, dar studiul nu este cea mai mare plăcere a noastră și ne pasă de familie. Ea a mers pe jos kilometri întregi pentru a avea grijă de sora ei și eu aș face la fel, dacă fratele meu are nevoie de mine. De asemenea, avem în comun faptul că nu ne lăsăm păcălite ușor, însă ne putem și înșela în legătură cu caracterul adevărat al unei persoane.

O idee care m-a făcut să mă opresc din citit este că te poți schimba în bine. Oricât de mândru ai fi, odată ce conștientizezi că atitudinea ta este greșită, poți să devii mai bun. Domnul Darcy era considerat cel mai mândru și înfumurat om de pe Pământ, dar după ce a fost pus la punct, a realizat că a greșit și a îndreptat lucrurile. A devenit mai modest și ceilalți au putut să-i observe mai ușor calității ascunse sub fațada negativă.

Un lucru care mi s-a părut interesant este felul în care acțiunea este stratificată. Citind cartea la vârste diferite sau de mai multe ori, se pot observa alte detalii. La prima citire și la vârste fragede, te concentrezi asupra poveștii de dragoste, apoi înțelegi mai bine societatea prezentată, rolul familieii în acțiune și transformarea personajelor pe parcursul romanului. Asta face ca lectura să nu fie plictisitoare și te provoacă să o recitești.

Recomand ,,Mândrie și prejudecată‘’, deoarece este captivantă și interesantă și, când am citit-o, am simțit că fac parte din poveste. Este un roman clasic, ce te va pune pe gânduri, meritând a fi citit.