Vanatorii de fantome: Si spiritele de foc - Cornelia FunkeO singură problemă are cartea: că nu a fost mai lungă, pentru că mie mi-a plăcut foarte mult, atât pentru întâmplările amuzante, cât și pentru numele de personaje ciudate, hazlii.

Ar trebui să spun de la început că există o întreagă serie cu „Vânătorii de fantome” aparținând scriitoarei și desenatoarei germane care a scris și „Lumea de cerneală”.

În „Vânătorii de fantome și spiritele de foc”, la început, ni se prezintă unii dintre cei mai buni vânători de fantome: erau trei, Hedwig Chimion, cu o lungă experiență în spate, Tom Tomsky și Hugo, fantoma mediu sinistră (da, au clasificare fantomele. Pe cele mediu sinistre le vom prescurta FMS), formând o echipă sub numele „Chimion&Co.” Într-o zi de toamnă, Chimion&Co primește de la Alwin Țanțoș (patronul unui hotel de pe plajă), înștiințarea că are probleme cu niște spirite. Hedwig și Tom, cu FMS ascuns în rucsac cu interdicția de a-l părăsi (Hugo fusese pedepsit pentru niște șotii) pleacă într-o misiune pe care ei o credeau de rutină.

Când stau de vorbă la fața locului cu patronul, află că problema etajului trei era mult mai serioasă: de câteva zile nimeni nu putea urca la acesta și nici oaspeții nu coborau, nici măcar la micul dejun. Urcând la etaj, echipa găsește un adevărat dezastru… fantomatic: toți musafirii fuseseră transformați în spirite, numerele de pe uși se topiseră, iar un incendiu părea să fi lăsat multă cenușă în urmă. Nici măcar Hugo FMS nu mai putea depista urma vreunui turist bun de speriat; tot ce găsește e un îngrijitor înfricoșat, închis într-o debara, pe care se străduiește să îl ducă în siguranță la parter, în ciuda încercărilor unei Fafii de a-i omorî (aceasta este una dintre cele mai periculoase cinci tipuri de fantome, producătoare de spirite de foc și vinovata pentru dezastrul de la etajul trei).

Echipa este nevoită să apeleze la ajutorul unui anume domn Pirpiriu, care știe totul despre fafii și le poate trimite informațiile cu care echipa avea să o pună pe fugă. Dar vă dați seama ce rămâne în urmă după un asemenea dezastru: numai cenușă, pereți arși, camere distruse, mobilă făcută praf, holuri mizerabile, încât directorul, deși a scăpat de fantomă, era îngrozitor de trist. Tot Hedwig vine și de această dată cu soluția, propunând directorului să înscrie hotelul într-un… circuit turistic de groază. Chiar mai mult, Hugo fantoma se angajează drept chelner, iar doamna Chimion și Tom primesc dreptul de ședere gratuită pe viață în hotel.

A fost o carte tare hazlie. Ceva asemănător nu am mai văzut, dar cred că o pot pune alături de Familia Addams și Hotel Transylvania (filmele, 1 și 2), cu toate că niciuna dintre recomandările acestea nu o întrec ca umor (cred că acesta este și motivul pentru care mi-a plăcut foarte mult).

Aș recomanda-o ca lectură oricărui coleg de generație, deoarece este încă potrivită pentru vârsta noastră, iar mulți dintre ei, dacă nu toți, adoră acest gen de carte (mai ales ca pregătire, toamna, pentru atmosfera de Halloween).