,,Tatăl celuilalt copil”, de Parinoush Saniee
Club IMAGO, Liceul Tehnologic Nr.2, Tg-Jiu

,, Tatăl celuilalt copil” spune povestea lui Shahab, un băiețel iranian care este judecat, etichetat chiar de cei apropiați, de propriul tată. Pentru că încă nu vorbește la vârsta de patru ani, îi îngrijorează pe părinții lui care îl duc la mulți medici pentru a afla ce diagnostic are. Mama îi este devotată în totalitate, îl iubește așa cum este și pentru ea Shahab este un copil normal. Nu același lucru s-ar putea spune despre tatăl lui căruia îi este rușine cu propriul copil.

Copilul își manifestă revolta pentru faptul că este respins, în diferite forme: o lovește pe bunica lui cu o piatră în cap, mătușii sale îi rupe rochia. Observă cu mâhnire că frații săi sunt văzuți altfel de către tatăl său care îi laudă constant: fratele lui este considerat deștept, iar sora sa o prezență drăgălașă. De aici vine și toată furia copilului care și-ar dori să fie iubit pentru cum este el de către familie.

Nu intenționat am omis să vă spun că acest băiețel nu este singur în lupta aceasta nedreaptă, cu toate durerile lui care se pare că îi sunt provocate de cei apropiați. El are câțiva prieteni imaginari cărora li se confesează chiar dacă celorlalți nu le adresează niciun cuvânt. Este atât de rănit sufletește, încât nici nu mai poate pronunța cuvântul,,TATĂ „, referindu- se la tatăl său. Preferă să îl numească simplu,,tatăl”, ca și când ar fi părintele altcuiva. Simte că nu are o familie adevărată care să-l prețuiască, acesta fiind și motivul pentru care nu mai vrea să vorbească niciodată.

Întrebarea ar fi care este legătura cu tatăl altui copil? Nu o să vă spun. Vă îndemn să citiți cartea. Sigur o să fiți emoționați, cutremurați.

Ca o concluzie, aș mai vrea să spun că, de obicei, copiii sunt agresivi, neînțelegători chiar și la școală și fac anumite probleme, dacă nu sunt iubiți acasă sau, cel puțin, nu li se arată aprecierea și afecțiunea. Cam trist, nu-i așa? Citiți povestea lui Shahab…

Stomatoiu Albert, clasa a IX-a B, club Imago, Tg. Jiu, Colegiul Tehnologic nr. 2