maitreyi.jpg

Maitreyi de Mircea Eliade este o carte deosebită, o carte frumoasă a cărei lectură te transportă pe tărâmurile îndepărtate ale Indiei, într-un ținut plin de tradiții și obiceiuri. Autorul ne prezintă povestea de dragoste care se înfiripă între un englez pe nume Allan și o indiancă în vârstă de 16 ani, care nu cunoaște adevărata iubire, până în momentul întâlnirii cu el. Maitreyi Devi este o femeie în devenire, cu o puternică credință în zei, care ascultă de părinții săi cu strictețe și nu le iese din cuvânt.

Cartea este un jurnal, în care se regăsesc o multitudine de sentimente contradictorii, pe care Allan le dobândește în timpul șederii sale în India. Maitreyi ne învață că trebuie să iubim orice, pe oricine, că iubirea adevărată nu cunoaște vârstă, iubirea adevărată se poate răsfrânge și asupra unui copac sau a unei vietăți.

Allan se îmbolnăvește și este invitat să locuiască la   Narendra Sen.Acolo o întâlnește pe Maitreyi. La început o percepe la fel ca pe celălalte indience, urâtă și cu ochi mult prea mari și negri.Opinia despre fetele și femeile indience i-a fost influențată de prietenul său, Harold, care le considera pe indience ființe urâte și nespălate.

Chiar dacă la început nu a simțit decât repulsie pentru Maitreyi, treptat cei doi tineri se îndrăgostesc unul de altul

Concomitent cu relaţia ascunsă a celor doi, păstrată în secret de sora Maitreyiei, Chabu, se conturează şi o frescă a societăţii indiene.

Mi-a plăcut mult această carte. M-a impresionat dragostea celor doi tineri și măa fascinat lumea indiană prezentată în roman.

Kwasnitzky Jasmine

Colegiul Național Elena Ghiba Birta Arad