Proiect martie-iunie 2021
Clubul de lectură și scriere creativă Călătorii
Școala Gimnazială Nr. 2 Diaconu Coresi, Brașov
coordonator: Violeta Daniela Nedelcu
- Scopul. Răspunzând provocării lansate de „Lecturiada 2021”, proiectul „A fi – Corole de minuni dincolo de spațiu și de timp” le propune elevilor participanți la Clubul de lectură și scriere creativă „Călătorii” din Școala Gimnazială Nr. 2 „Diaconu Coresi” – Brașov o serie de activități pe care le vom transforma în (digi)evenimente. Urmărim: Lucrul pe text, exerciții de interpretare, scriere creativă, lectură atentă, interdisciplinaritate, exprimarea emoțiilor într-un mod artistic, legătura scriiturii cu existentul.
Scopul este să descoperim sensurile transmise de cărți, frumusețea ce trece dincolo de timp și de spațiu.
- Obiectivele pe care mi le propun să le ating, pe parcursul și la sfârșitul activităților sunt:
– selectarea textelor literare preferate;
– prezentarea și argumentarea alegerii personale;
– interpretarea unor figuri de stil;
– desprinderea mesajului unei poezii;
– redactarea unei scrisori personajului/autorului preferat;
– exerciții de creație;
-tehnoredactare;
– folosirea unor aplicații digitale.
- Etape. Cele patru etape ale proiectului cuprind activitățile care vor conduce la următoarele digievenimente:
- „Ființa versurilor ”– 21 Martie Ziua Internațională a poeziei: Vom citi poezii la clasă și fiecare elev va avea de realizat o hartă mentală (manual sau utilizând o aplicație digitală) cu elemente obligatorii de conținut: mesajul, o figură de stil identificată și interpretată și Alte elemente – la această categorie va fi liber să includă ce dorește. Pentru vizibilitate: prezentare în clasă și în spațiul online, în grupuri de pe Facebook.
- „Punți peste spațiu și timp”– 23 Aprilie Ziua Cărții: Elevii vor avea de scris o scrisoare către personajul/autorul preferat. După feed-backul pe care îl vor primi, o vor transpune în aplicația digitală CANVA. Vom realiza o expoziție virtuală în padlet.
- „Corole de minuni” – 24 Aprilie Ziua poemului din buzunar: Aceasta este o invitație spre poezie. Elevii au creat poezii despre o culoare sau un animal. Au avut următoarele sarcini:
– să caute: – un simbol, o culoare, un copac, un animal care să-i reprezinte. (Au mers majoritatea pe culori.)
– să scrie un poem, alegând forma potrivită (catren, cvintet sau poezie cu vers liber).
– să includă imagini, poze, culori, pentru a-i da o formă estetică.
Se lucrează pe foi A4 sau în Canva. Se pozează, le expunem într-un Padlet.
Notă: Se poate lucra și în wordArt. - „Privesc, văd, (re)cunosc” – 1 Iunie- Ziua internațională a copilului: Ideea a fost preluată de la doamna prof. Anfimov, care a postat în grupul Lecturiada 2021 imagini cu pictormanele elevilor dumneaei. Mi-a plăcut și am considerat că poate reprezenta un miniproiect de 1 Iunie. Toată clasa a lucrat pe partea vizuală, însă doar elevii din cercul de lectură au scris și eseurile. „Ce ai simțit privind tabloul? Ce conexiuni ai făcut? Care e povestea transmisă?” au fost câteva dintre întrebările prin care i-am provocat pe elevi să răspundă.
- Descrierea activității principale: Firul roșu ce unește toate evenimentele este reprezentat de ATITUDINEA de interes față de carte tradusă în fapte Elevii scriu, prezintă, își dau feed-back, le dau și eu, apoi refac, pentru a realiza un „produs” mai bun. Le prezintă colegilor care nu fac parte din club și-i invită la colaborare.
Vor avea de redactat o scrisoare către personajul/autorul preferat, pentru a marca Ziua Internațională a Cărții – 23 Aprilie. Vor avea următoarele cerințele pentru conținut – Scrisoarea trebuie să conțină:
– o trimitere la acțiunea cărții/o întâmplare semnificativă prin care a trecut personajul prefera.;
– evidențierea sentimentelor și emoțiilor;
– recomandare de lectură (Merită cartea a fi citită?)
– Altele – Fiți creativi și surprinzători!
Am lucrat împreună, au scris, am corectat, am șlefuit. M-a interesat să le observ atenția la detalii, spiritul analitic, exprimarea, justificarea unei alegeri și, nu în ultimul rând, valorile pe care le apreciază. NU mi-am dorit să le schimb perspectiva. După ce au scris de mână, elevii și-au transpus scrisorile în aplicația CANVA.
- Feedback: elev-elev, dat în cadrul întâlnirilor; profesor-elev; elevi din club – elevi din școală;
Feed-back din spațiul online.
- Evaluare: Am aplicat o evaluare a procesului și a produselor realizate de elevi. Am dat răspuns fiecărui elev în parte. Am văzut, citit, corectat hărțile mentale, poeziile, scrisorile, pictoromanele, în format fizic și digital. Au scris și de mână, au folosit și aplicații digitale, cum ar fi: www.coggle.it , www.canva.com , www.padlet.com, www.bookcreator.com
- Promovare media și ecouri: Fiecare digieveniment a fost promovat în cadrul grupurilor de pe Facebook – „Lecturiada 2021”, „Inspirație pentru școală” „Grup proiectul Cred” și pe profilul personal. Am făcut publice linkurile către spațiul de expunere virtuală Padlet, către cartea realizată în BookCreator. Am scris articole pentru revista iTeach și revista școlii mele, „Zori”. În publicația online „La pas prin Brașov” a apărut un articol despre activitatea din cadrul clubului de lectură.
Materiale: Expoziție cu lucrările elevilor:
https://padlet.com/violetadananedelcu/Bookmarks
Cartea online cu pictoromanele: https://read.bookcreator.com/OeHHmp6XL3hX8emzY0UKtNroHS22/qxX1AOBwQkmu5084WI51CQ
Realizări folosind coggle: „Criticilor mei” de M. Eminescu https://coggle.it/diagram/YMc_qcP8u0AURp0h/t/%E2%80%9Ecriticilor-mei%E2%80%9D-de-mihai-eminescu și „În grădină” de D. Anghel:
https://coggle.it/diagram/YMc_qcP8u0AURp0h/t/%E2%80%9Ecriticilor-mei%E2%80%9D-de-mihai-eminescu
Print-screen cu postarea despre evenimentul „Punți peste spațiu și timp” de pe platforma națională www.iTeach.com
Articol în publicația online „La pas prin Brasov”:
https://lapasprinbrasov.ro/?s=clubul+de+lectura
Comentarii recente