Amurgul marinarului
De Yukio Mishima
În esență Amurgul Marinarului de Yukio Mishima este un roman despre conflictele dintre valorile japoneze vechi, pe care autorul nostru le admira, si valorile Japoniei noi, „coruptă” de influențele vestice. Romanul explorează și alte teme, printe care: masculinitatea, onoarea, nihilismul și căutarea păcii sufletești.
Am descoperit această carte mai mult din întâmplare. Fiind atras de Japonia și de cultura japoneză m-am decis să încerc literatura niponă, singura mea experință de până atunci cu aceasta fiind sub forma benzilor desenate japoneze, numite manga. Astfel, într-o zi am căutat informații pe internet despre autori japonezi, iar cel care mi-a stârnit cel mai mult curiozitatea a fost Yukio Mishima. Pe lângă faptul că este considerat unul dintre cei mai mari autori niponi din istorie, (a fost nominalizat de mai multe ori la Premiul Nobel pentru literatură, și trebuia să devină primul autor japonez căruia ii este acordat acest premiu, acest lucru nu s-a întâmplat, deoarece a fost considerat prea tânăr, premiul fiindu-i acordat lui Yasunari Kawabata.) el a fost și un mare naționalist și tradiționalist, care considera că Japonia este coruptă de cultura occidentală. Mishima și-a trăit viața până în ultimul moment după codul Bushido al samurailor, în 1970 și-a făcut seppuku în urma unei lovituri de stat eșuate. Astfel, fiind intrigat de viața și convigerile filosofice si politice ale lui Mishima m-am decis să îi incerc cărțile, începând cu „Amurgul marinarului”.
În această carte Mishima ne relatează povestea lui Noboru, un adolescent de treisprezece ani care trăiește în orașul port Yokohama împreună cu mama sa Fusako, o văduvă care deține un magazin de haine occidentale. Noboru este membru al unui grup de băieți care se opun normelor sociale, ei fiind adeptii Japoniei tradiționale si fiind dezgustați de societatea actuală care are la bază moralitatea. Noboru si mama sa duc o viață relativ normală, până când Fusako îl întâlnește pe Ryuji, un marinar. La început Noboru îl admiră pe Ryuji, acesta reprezentând idealul masculin, el fiind un marinar care își petrecea viața colindând mările si oceanele fără a fi îngrădit de normele societății, fiind cu adevărat liber. Acest lucru se schimbă însă odată ce Ryuji dezvăluie faptul că dorește să renunțe la meseria de marinar și să se căsătorească cu Fusako. Noboru și prietenii lui sunt dezgustați de acest lucru, Ryuji pierzându-și masculinitatea în ochii adolescentilor care asociau afecțiunea cu slăbiciunea și cu feminitatea. Astfel, băietii se văd nevoiti să ia o măsură înfricoșătoare în legătură cu marinarul care „i-a trădat”alegând să renunțe la libertatea oferită de mare și să ducă o viață alături de Fusako, care reprezintă tot ceea ce îi dezgustă pe adolescenți.
Probabil lucrul care mi-a plăcut cel mai mult la această carte este felul in care Mishima ne prezintă gândurile și convingerile personajelor, care, în cazul lui Noboru și Ryuji, le reflectă chiar pe ale sale. Noboru reprezintă Japonia antebelică, tradițională, filosofia lui și a celorlalți băieți corespunzând cu cea a samurailor din perioada Edo și în același timp cu cea a lui Mishima. Marinarul Ryuji este prins cumva între două lumi, între cea a libertății si a masculinității reprezentate de mare, și cea a Japoniei moderne asociată cu feminitatea și slăbiciunea, dilema cu care s-a confruntat și Mishima în tinerețe. La polul opus se află Fusako, care reprezintă tot ceea ce detestă autorul nostru, ea fiind o femeie care înfățișează noua Japonie pervertită de influențele occidentale, care distrug societatea admirată de Mishima.
Un alt aspect fascinant care se regăsește în opera lui Mishima este moartea ca modalitate de salvare sau de eliberare, acesta fiind un alt component al crezului samuraiului. Acest crez este împărtășit nu doar de Noboru și prietenii săi, ci și de Ryuji, care, în lipsa unui țel măreț, tânjește în adâncul sufletului după acea moarte eroică, dorință pe care o îngroapă în adâncul inimii odată ce decide să se căsătorească cu Fusako. Această decizie a marinarului îi impinge pe adolescenți la o revelație cutremurătoare generată de convingerile lor nihiliste. Aceștia ajung la concluzia că singura modalitate prin care îl pot salva pe marinar, care a fost corupt de Fusako la fel cum Japonia a fost coruptă de Occident, este moartea. Astfel, marinarul va fi eliberat de această existență fără sens pe care a ales-o și își va recăpăta onoarea și bărbăția din trecut.
Amurgul marinarului de Yukio Mishima este o carte minunată, care ne oferă o privire în mintea fascinantă a autorului, și ne prezintă o lume dispărută, cu valori și principii total opuse lumii celor de astăzi, lucrurile care nouă ni se par de neconceput lui Mishima i se par mărețe, reprezentând pentru el adevărate idealuri .
Boldor Alexandru, clasa a XII-a E
Colegiul Național Elena Ghiba Birta Arad
Comentarii recente