IMG_4958.jpeg

Coadă Alexandra-Milena, clasa a XI-a

Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Bacău

Cercul de lectură LecturAșii

„Zece negri mititei” este un roman polițist al autoarei Agatha Christie, descris de aceasta ca fiind cel mai dificil de scris dintre toate creațiile sale.

Zece persoane primesc o scrisoare misterioasă de la cineva necunoscut, care îi invită pe o insulă îndepărtată în largul coastei Angliei. Aceștia ajung pe insulă și găsesc o poezie despre moartea a zece indieni. Devine evident că invitații au un lucru în comun: toți au fost acuzați de crimă, dar nu au fost niciodată condamnați sau aduși în fața justiției. Ei decid că vor pleca a doua zi, când feribotul se va întoarce pe insulă, dar, spre nefericirea lor, vasul nu va mai veni să-i salveze niciodată. Fiecare oaspete moare brusc conform versurilor din poem, rezultând în alianțe șubrede și neîncredere.

Mi-a plăcut acest roman polițist, întrucât întreaga acțiune este plină de suspans, deloc previzibilă. Te face să interacționezi cu povestea, să o analizezi și să trăiești sentimente intense alături de victime. A fost surprinzătoare dezvăluirea ucigașului, cel puțin eu îl bănuisem la început, dar pe parcurs a ajuns să-mi inspire încredere. De asemenea, manuscrisul scris de criminal, ilustrând gândirea lui din spatele crimelor, precum și justificarea lor, a fost partea mea preferată.

Citate:

„Era ceva magic legat de o insulă – simpla rostire a cuvântului îți stârnea frenezia. Pierzi legătura cu restul lumii – o insulă era o lume de sine stătătoare. O lume din care poate că nu te vei mai întoarce niciodată.”

” – Aș putea să vă-mpușc pe-amândoi în clipa asta, dac-aș vrea.

   – Da… numai că nu ar fi conform cu poezia.”

„Iată încă unul care și-a dovedit nevinovăția – prea târziu!”